Welkom bij Boekhandel Jaspers

ONZE KEUS is altijd goed!

Onze Keus

lijntje

Boeken van ONZE KEUS zijn boeken waar wij bij Boekhandel Jaspers heel enthousiast over zijn. Boeken die met kop en schouders boven de middelmaat uitsteken en waar wij van overtuigd zijn dat u er van zult genieten. U kunt ook altijd per mail bestellen: info@boekhandeljaspers.nl

1
Murat Isik - Wees onzichtbaar
Murat Isik - Wees onzichtbaar
Een jaar of vier geleden debuteerde Murat Isik met Verloren grond, een roman lichtelijk gebaseerd op de familiegeschiedenis van de van oorsprong Turkse Amsterdammer. Een prachtig boek waar we stapels van verkocht hebben. Reikhalzend keken we al lang uit naar zijn nieuwe boek en het wachten is beloond. Stelt een tweede boek van een succesvolle auteur weleens teleur, Wees onzichtbaar overtreft onze hooggespannen verwachtingen volledig. Voor Wees onzichtbaar heeft Murat Isik geput uit zijn eigen jeugd in de Bijlmer. Maar het boek gaat over veel meer dan de Bijlmer. Het gaat over opgroeien in een gezin met een vader die alleen zichzelf heel belangrijk vindt, over de jaren tachtig, over het overwinnen van problemen en daar sterk uitkomen. Maar vooral is het een prachtig coming of age verhaal van een bijzondere jongen. Het jaar is net halverwege, maar toch durven we dit nu al ons boek van het jaar te noemen. Al was het maar omdat we het er echt allemaal over eens zijn dat dit Nederlandse literatuur op z'n allerbest is (En tot nu toe hebben al 6 collega's het gelezen...).
2
Deon Meyer - Koorts
Deon Meyer - Koorts
Van de hand van misschien wel de beste thrillerauteur ter wereld, Deon Meyer, verscheen eind mei zijn magnum opus ‘Koorts’. Koorts is niet te vergelijken met zijn andere thrillers. Het is een grote en gedurfde uitstap voor Deon Meyer. Deon Meyer is Zuid-Afrikaan en brak een aantal jaren geleden ook in Nederland door met 13 uur, dat werd verkozen tot thriller van het jaar door de Vrij Nederland Thrillergids. Al zijn boeken spelen zich af tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika van na de apartheid. Willem en Nico Storm zijn overlevenden van een virus dat meer dan 95 procent van de wereldbevolking heeft uitgeroeid. In die gevaarlijke wereld, waar alle zekerheden zoals wij die kennen niet meer bestaan, proberen ze samen een nieuw bestaan op te bouwen. Ze krijgen te maken met verwilderde honden, roof- en moordzuchtige bendes en honger. Koorts is zowel een indrukwekkende toekomstroman, een coming of age verhaal als een bijzondere literaire thriller. Het is een van die boeken die mij lang bij zal blijven. Als Deon Meyer het aandurft om een vervolg te schrijven ga ik het zeker lezen.
3
Marcel Vaarmeijer - Heelmeester
Marcel Vaarmeijer - Heelmeester
Voor wie ik heb liefgehad van Marcel Vaarmeijer hebben heel veel mensen in hun armen gesloten. In een geweldige stijl weet Marcel Vaarmeijer zowel te ontroeren als lachen. Ook Heelmeester is weer een echte Vaarmeijer. De eerste zin zet direct de toon: 'Met mijn eerste scheikundedoos blies ik mijn hond op, met de tweede doos mijn kamer, met de derde ons huis'. Het opblazen van het huis is voor vader Karl het moment om een privékliniek te beginnen in het nieuwe huis. En al snel blijkt ook Himmel aanleg te hebben voor het doktersvak. Samen gaan ze op zoek naar medicijnen tegen de grootste volksziekten. Komisch, absurd en onvergetelijk.
4
Graeme Macrae Burnet - Zijn bloedige plan
Graeme Macrae Burnet - Zijn bloedige plan
'Zijn bloedige plan' van Graeme Macrae Burnet is verkozen tot thriller van het jaar door de Vrij Nederland thrillergids. Het boek werd ook genomineerd voor de Man Booker Prize. Niet iedere echte thrillerlezer zal zich kunnen vinden in de keuze van Vrij Nederland. Wel iedere literatuurliefhebber zal instemmen met de keuze van de Man Booker Prize jury. 'Zijn bloedige plan' is een buitengewone roman over het harde leven in een Schots gehucht in 1869. Door middel van getuigenissen, rechtbankverslagen en het verhaal van moordenaar Roderick Macrae komt deze samenleving op fenomenale wijze tot leven.
5
Willem Asman - Enter
Willem Asman - Enter
'Enter' is het eerste deel van de Rebound trilogie. Een intelligente thriller die aan het denken zet over getuigenbeschermingsprogramma's. Zijn alle liquidaties in de onderwereld echt? Of zijn er meer criminelen (popsterren, miljonairs etc.) een nieuw leven begonnen dan we denken? Enter is een aanrader voor liefhebbers van bijvoorbeeld de boeken van Charles den Tex.
6
Stefan Ahnhem - 18 graden onder nul
Stefan Ahnhem - 18 graden onder nul
Als je mij vraagt naar mijn favoriete thriller van dit jaar, grote kans dat ik je 18 graden onder nul van Stefan Ahnhem aanraad. Het derde deel uit de reeks met Fabian Risk als hoofdpersoon is weer top! 18 Graden onder nul heeft alles wat een thrillerliefhebber wil in een boek; karaktervolle personages, onverwachte plotwendingen en echte spanning. Over het verhaal ga ik niets verklappen. Kan ik ook niet, ik zou niet weten hoe ik in een paar zinnen iets over dit ingenieuze verhaal kan zeggen. Wel nog deze waarschuwing: niet voor lezers met een zwakke maag. ps het 1ste deel uit de reeks, Zonder gezicht, kost nu maar een tientje!
7
Belinda Bauer - De schitterende doden
Belinda Bauer - De schitterende doden
Belinda Bauer vestigde haar naam als thrillerauteur een aantal jaar geleden in 1 klap met haar debuut 'Rusteloos land'. Haar nieuwste thriller 'De schitterende doden' is opnieuw een topper. Het boek is origineel, zeer spannend en zo nu en dan ook nog heel komisch. De hoofdpersoon Eva is misdaadverslaggever voor televisie en in een concurrentiestrijd verwikkeld met collega's intern en extern. Privé zorgt ze voor haar dementerende vader. Genoeg ballen om in de lucht te houden zou je zeggen, zonder een seriemoordenaar die het op je gemunt heeft... Vooral het personage Agunda, een heel kleine, maar doortastende persoonsbeveiliger, is onvergetelijk. Haar zie ik graag terug in een vervolg!
8
Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem
Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem
Is het een roman? Is het non-fictie? 'En we noemen hem' van Marjolijn van Heemstra roept al snel deze vraag op. Marjolijn van Heemstra is theatermaker, dichter en schrijver. Op haar achttiende verjaardag krijgt ze van haar oma een ring die geweest is van 'bommenneef'. Bommenneef heeft een soort heldenstatus in de familie omdat hij na de oorlog met 'een bommetje' drie foute Nederlanders zou hebben omgebracht. Bij de ring krijgt ze het verzoek haar oudste zoon te vernoemen naar deze held. Wanneer ze in verwachting is en ze daadwerkelijk namen gaat verzinnen voor haar toekomstige zoon of dochter, gaat ze op ontdekking. Wie was bommenneef? En wat heeft zich echt afgespeeld in en na de oorlog?
9
Sebastian Barry - Dagen zonder eind
Sebastian Barry - Dagen zonder eind
Dagen zonder eind is prachtig. De taal van Sebastian Barry is genieten. Keer op keer word je getrakteerd om mooie zinnetjes en woorden die we zelden gebruiken, maar hier helemaal op hun plek zijn. Het boek speelt zich af rond de strijd van de Amerikanen met de Indianen en later ook met elkaar als de burgeroorlog uitbreekt. Hoofdpersoon is Thomas McNulty. Hij is net als zijn vriend John Cole gevlucht voor de honger in Ierland. Haast terloops raakt het boek zo verschillende hedendaagse thema's als vluchtelingen en homoseksualiteit. Maar Dagen zonder eind is vooral een heel erg mooi boek over twee jonge Ieren, een Indiaans meisje en de verschrikkingen van oorlog.
10
Douglas Preston - De verdwenen stad
Douglas Preston - De verdwenen stad
Douglas Preston is bij veel mensen vooral bekend als 1 van de auteurs van het duo Preston & Child. Samen schreven ze al vele bestsellers rond FBI-agent Pendergast. Minder mensen weten dat hij historicus is voor The American Museum of Natural History heeft gewerkt en les heeft gegeven aan Princeton en regelmatig schrijft voor National Geographic Magazine. In dat licht komt zijn boek over een expeditie naar een stad van een onbekende beschaving in de jungle van Honduras wat minder uit de lucht vallen. Preston beschrijft de legendes die er over de 'witte stad' of 'de stad van de aapgod' al eeuwen de ronde doen. Het begon al met de verslagen van Hernan Cortes in de 16de eeuw. In de eeuwen die volgden zijn er steeds weer ontdekkingsreizigers, avonturiers naar de stad wezen zoeken. Diverse gaven aan de stad ontdekt te hebben. Douglas Preston mag deel uitmaken van een team dat met nieuwe technieken, eerst vanuit de lucht, en later in de jungle van Honduras opzoek gaat naar de verdwenen stad. Als ooggetuige doet hij verslag van de fascinerende zoektocht in een van de laatste stukjes aarde die niet door mensen zijn aangetast.
11
Jane Harper - De droogte
Jane Harper - De droogte
Heerlijk om een boek vooruit te kunnen lezen en al voor verschijnen te weten dat je een topboek inkoopt. En wij zijn niet de enige boekhandel die dat heeft ontdekt, blijkt wel uit het feit dat de eerste druk al voor verschijnen is uitverkocht en de uitgeverij al kan herdrukken. De droogte is zowel een mooie who-done-it als een spannende thriller. De hoofdpersoon keert voor de begrafenis van een vermoorde jeugdvriend terug naar het dorp waar hij is opgegroeid en hij in de pubertijd verlaten heeft. Het dorp heeft het moeilijk, er is al in geen jaren regen gevallen. In een heel beklemmende, broeierige sfeer ontdek je langzaam wat zich in heden en verleden heeft afgespeeld. Het verhaal is zeer geloofwaardig en komt tot ontknoping in een zinderend slot. Jane Harper kan zich met haar debuut direct meten met de beste uit het genre.
12
Carla de Jong - De Johansons
Carla de Jong - De Johansons
Carla de Jong is er in geslaagd een boek te schrijven dat je bij je lurven grijpt en pas weer loslaat als je het uit hebt. Alhoewel, de hoofdpersonen blijven ook daarna nog wel even bij je. Die hoofdpersonen zijn de familie Johanson (vader, moeder, zoon en dochter). Een rijke familie waar kunst en cultuur vanzelfsprekend bij het leven horen. En Anna, een hoogbegaafd meisje uit een arbeidersgezin. Anna voelt zich helemaal thuis bij de Johansons. Sommige Johansons voelen zich ook zeer tot Anna aangetrokken. Dertig jaar later is alles anders. Van harte aanbevolen!
13
Huw Lewis-Jones & Kari Herbert - Het logboek van de ontdekkingsreiziger
Huw Lewis-Jones & Kari Herbert - Het logboek van de ontdekkingsreiziger
Zo af en toe verschijnt er een boek waar ik echt heel blij van word. Het logboek van de ontdekkingsreiziger brengt ergens in mijn hersenen een chemische reactie teweeg waardoor een geluksgevoel zich door mijn hele lijf verspreidt. In het boek worden de avonturen van vele tientallen bekende en minder bekende ontdekkingsreizigers verteld aan de hand van hun notitieboekjes. Maar belangrijker nog dan de tekst zijn de afbeeldingen uit die notitieboekjes. Bijvoorbeeld het logboek van de Bathysphere waarmee William Beebe als eerste de wonderlijke wezens uit de diepzee beschreef. Else Bostelmann maakte naar zijn uitgebreide beschrijvingen en ooggetuigenverslagen verbluffende illustraties van het leven in de diepzee. Of de geweldige illustraties van William Hedges, die aan het hoofd stond van de wetenschappelijke expeditie van James Cook’s tweede reis naar onontdekt land in het zuidpoolgebied. Geweldige avonturen met indrukwekkende natuurhistorische afbeeldingen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Het voorwoord van held Redmond O’Hanlon maakt dit boek compleet. Het logboek van de ontdekkingsreiziger krijgt een ereplaats in mijn boekenwand en zal ik keer op keer weer open slaan om even te genieten. Reizen vanuit de luie stoel.
14
Marloes Morshuis - Borealis
Marloes Morshuis - Borealis
Een steengoede nieuwe ontdekking van een Nederlandse jeugdboekenauteur: Borealis door Marloes Morshuis (leeftijd 12+): Borealis is het tweede boek van Marloes Morshuis. Haar eerste boek Koken voor de keizer kreeg veel goede kritieken (onder andere in De Volkskrant). Haar nieuwe boek is voor een iets oudere doelgroep dan haar debuut. In het boek maak je kennis met Joppe. Hij is net als 179 andere kinderen uit verschillende landen over heel de wereld ontvoert en wordt in een zeer afgelegen en koud stuk van Alaska vastgehouden in Borealis. De mysterieuze ontvoerders vertellen de kinderen dat ze aan de basis staan van een nieuwe wereld. Door de manier waarop de mensheid met de wereld is omgegaan verwachten ze dat binnen een aantal jaar de wereld in grote weersproblemen komt. Borealis is een soort nieuwe ark van Noach. Wat volgt is een zeer spannend verhaal. De auteur weet de spanning van het begin tot het eind vast te houden. Als je aan dit boek begint wil je het pas wegleggen als je het uit hebt. Natuurlijk wil Marloes Morshuis dat we nadenken over het hoe we met onze wereld omgaan. Dat lukt haar, zonder dat het een belerend boek wordt. Grote kans dat dit boek een nieuwe klassieker zal worden. En ook internationaal kan dit boek hoge ogen gaan gooien. Grote aanrader!
15
Karl Ove Knausgard - Herfst
Karl Ove Knausgard - Herfst
Ooit ben ik begonnen in 'Vader' van Karl Ove Knausgard. Het eerste deel van zijn 'Mijn strijd-reeks' had mij na enige tientallen pagina's nog niet te pakken. Dus toen ben ik er snel in gestopt en iets anders gaan lezen. De hele hype rond Knausgard is dus totaal aan mij voorbij gegaan. Nu wordt er een nieuwe reeks van Knausgard in het Nederlands vertaald. Het eerste deel 'Herfst' ligt nu in de winkel. Ik ben gevoelig voor mooi uitgevoerde boeken (en dit boek ziet er echt geweldig uit), dus werd ik toch nieuwsgierig. In 'Herfst' schrijft hij in korte stukjes over allerlei dagelijkse dingen. Van schoorstenen en thermosflessen tot dassen en schaamlippen. Door zijn observaties ga je zelf anders naar de dingen kijken en sta je wat langer stil bij doodgewone dingen. Een fijn boek ter afwisseling als je even toe bent aan iets anders dan een roman. Karl Ove komt over als een sympathieke vent. Herfst heeft mij onverwacht opnieuw nieuwsgierig gemaakt naar zijn 'Mijn strijd-reeks'.
16
Jan-Philipp Sendker - Wat het hart kan horen
Jan-Philipp Sendker - Wat het hart kan horen
Wat het hart kan horen van Jan-Philipp Senker is verschenen de Boekerij. Eerder is het door uitgeverij Mistral uitgegeven onder de titel Het theehuis van Kalaw. De titel Wat het hart kan horen past veel beter bij het boek en bij de oorspronkelijke titel. Het is een liefdesgeschiedenis die raakt tot op het bot. Het speelt zicht af in een klein eenvoudig dorpje in de bergen van Birma. Julia Win is opzoek naar haar vader die vier jaar eerder zonder afscheid van zijn gezin te nemen plotseling verdwenen is naar zijn geboorteplaats. In het theehuis wordt ze aangesproken door U Ba. De voor Birmese begrippen oude man gaat vertellen. Hij lijkt heel veel over Julia en haar vader te weten. Een grote aanrader voor wie zin heeft in een zeer bijzonder, goed geschreven romantisch boek!
17
Marcel Vaarmeijer - Voor wie ik heb liefgehad
Marcel Vaarmeijer - Voor wie ik heb liefgehad
Vorig jaar verraste Marcel Vaarmeijer met zijn roman De gloriedagen van Walter Gom. Deze geweldige roman voor liefhebbers van boeken als Het Rosie project komt nu uit in een voordelige editie voor maar € 9,99. Doe er uw voordeel mee… Tegelijkertijd verschijnt zijn nieuwe boek Voor wie ik heb liefgehad. Dit boek is lichtelijk gebaseerd op de geschiedenis van de auteur en is nog beter dan zijn vorige boek. Het jaar is nog maar net begonnen, maar dit is zonder enige twijfel een van mijn favoriete boeken van 2016! De hoofdpersoon is Louise Veldman, een bejaarde dame die langzaam wil verdwijnen. Als er plotseling oude dagboeken van Louise bezorgd worden probeert ze er zo snel mogelijk af te komen. Dat mislukt en uiteindelijk geeft ze toe aan Fabio, een bevriende medewerker van het zorgcentrum waar ze woont. Langzaam ontvouwt zich haar geschiedenis. Een oorlogsgeschiedenis die je raakt en opnieuw doet beseffen wat oorlog allemaal kapot kan maken. De dagboekfragmenten worden afgewisseld met vaak komische scenes in het zorgcentrum, waar Louise het flink aan de stok krijgt met dokter Conraad. Wie denkt na de 100-jarige en de dagboeken van Hendrik Groen geen boek meer over een bejaarde dame te hoeven lezen gaat veel missen. Heel veel missen! Voor wie ik heb liefgehad kan een groot (internationaal) succes worden en moet vele drukken beleven en vertaald worden in vele talen!
18
Dave Eggers - Helden van de grens
Dave Eggers - Helden van de grens
In het nieuwste boek vertrekt Josie met haar twee kinderen naar Alaska. Op de vlucht voor haar ex, maar ook voor een aantal ingrijpende gebeurtenissen in haar leven. Met haar kinderen Paul en Ana gaat ze zonder echte bestemming, in een oude camper Alaska in. Dave Eggers raakt opnieuw aan diverse onderwerpen die hem aan het hart gaan. Tegelijkertijd is Helden van de grens zo nu en dan erg komisch en van tijd tot tijd ontroerend. Vooral de karakters van de kinderen Paul en Ana zijn onvergetelijk.
19
M.J. Arlidge - Pluk een roos
M.J. Arlidge - Pluk een roos
M.J. Arlidge was tot voor kort een geheimtip onder echte thrillerliefhebbers. Ondertussen begint hij snel naam te maken onder het grote publiek. Arlidge laat zijn lezers niet lang wachten op een nieuw boek. Sinds zijn debuut Iene miene mutte (tijdelijk maar € 7,50 ter kennismaking!) publiceert hij twee boeken per jaar. En ja, dat zijn stuk voor stuk goede thrillers. Zijn derde boek dat in vertaling verschenen is is Pluk een roos. Hoofdpersoon is opnieuw inspecteur Helen Grace. Zij krijgt te maken met een verknipte seriemoordenaar die zijn slachtoffers voor vrienden en familie in leven houdt door per sms contact te houden. Slachtoffers die al jaren dood zijn, zijn nog niet gemist... In het najaar van 2016 verschijnt alweer het vierde boek van M.J. Arlidge met de titel Klikspaan. We kijken er naar uit!
20
Onno Wesseling - Suiker
Onno Wesseling - Suiker
Een van onze grote ontdekkingen van dit voorjaar is de historische roman 'Suiker' van Onno Wesseling (verschenen bij Uitgeverij De Geus). De roman deed mij denken aan boeken als Een schitterend gebrek van Arthur Japin en Het parfum van Patrick Süskind. Het boek speelt zich af in het Duitsland en Venetië van het einde van de negentiende eeuw. Lennart groeit op als bastaard zoon van een Duitse graaf. Het liefst zit hij in de keuken waar hij de kookboeken van het keukenpersoneel leest. Tot hij op de vlucht slaat. Voor liefhebbers van mooie boeken met een goed verhaal. Voor iedereen eigenlijk! Het boek heeft een ereplaats gekregen in onze gouden kast, dus niet-goed-geld-terug.
21
Walter Lucius - Schaduwvechters
Walter Lucius - Schaduwvechters
Schaduwvechters is het steengoede vervolg op het debuut van Walter Lucius 'De vlinder en de storm'. In 2013 recenseerde ik De vlinder en de storm voor Boekblad en schreef 'Dit is het Nederlandse antwoord op al het Scandinavische thrillergeweld'. Veel van onze klanten informeren al drie jaar naar het tweede deel van de trilogie. Het wachten wordt nu beloond, want Schaduwvechters is opnieuw van zeer grote kwaliteit! De Volkskrant schreef 14 mei 'kan de vergelijking met Stieg Larsson met glans doorstaan'. Daar sluit ik mij volledig bij aan. Het is even in het verhaal komen als je De vlinder en de storm drie jaar geleden las, dus mijn advies: eerst deel 1 (her)lezen en daarna direct doorgaan in Schaduwvechters. Het 1ste deel van de trilogie is nog even maar € 7,50 dus wacht niet te lang. Nu maar hopen dat uitgeverij Luitingh-Sijthoff Walter Lucius flink achter de broek aanzit zodat we niet weer drie jaar hoeven te wachten
22
Astrid Harrewijn - Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Astrid Harrewijn - Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Astrid Harrewijn is met haar boek Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) een nieuwe weg ingeslagen. Schreef ze eerder echt chicklit, dit is een echt feelgood boek met een beetje spanning en een culturele twist. Qua verhaal deed het mij eigenlijk het meeste denken aan films als Alles is liefde. Een verfilming in die sfeer zou een schot in de roos zijn volgens mij. Twee zussen en een vriend, allemaal op een ander plek actief binnen de Amsterdamse kunstwereld, delen een huis. Hun relaties met elkaar en met anderen zorgen voor hilarische situaties. Een boek voor iedereen die gewoon lekker wil ontspannen in het zonnetje en wil genieten van een vrolijk boek. Diverse van mijn collega’s hebben Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) ook gelezen en we zijn unaniem: een lekker ontspannen vakantieboek. Het wordt een reeks, in de loop van dit jaar zal bij De Boekerij het tweede deel in de reeks verschijnen met de titel Daar heb je vrienden voor. Ik kijk er naar uit!
23
Lize Spit - Het smelt
Lize Spit - Het smelt
Uitgeverij Das Mag heeft flink kabaal gemaakt bij de oprichting van de uitgeverij. Niet altijd even sympathiek ten opzichte van collega uitgevers, maar dat moet gezegd, je kon niet om ze heen. Desondanks werd ik toch nieuwsgierig naar Het smelt van Lize Spit. En wat ben ik blij dat ik me niet door het bravourgedrag van de oprichters heb laten tegenhouden dit boek te gaan lezen! Want Het smelt is zo’n debuut als je maar eens in de paar jaar leest. Een sterk verhaal dat van begin tot eind de aandacht vasthoud in zeer rake taal. Het smelt kruipt onder de huid. Sterker nog het kruipt letterlijk door de huid. Plaatsvervangende schaamte voor wat de hoofdpersonen overkomt en uitvreten zorgde er meerdere keren voor dat ik met klamme handen verder moest lezen. Het boek blijft nog dagenlang nazinderen in je hoofd. Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig naar de vormgeving van Uitgeverij Das Mag. Voor Het smelt is een redelijk kleine bladspiegel gebruikt, met kwalitatief mooi papier. Dat leest heel fijn. Het omslag vind ik mooi vormgegeven en goed gekozen. Ik verwachte dat het papieren omslag erg kwetsbaar zou zijn, maar dat valt erg mee, na bijna 500 pagina’s ziet het er nog netjes uit. Met uitzondering van de achterkant, die is wit en nog kwetsbaarder. Dus mijn advies voor dikke boeken zoals Het smelt geen wit. Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud en één ding is zeker, dit debuut zal niet als een blok ijs smelten en in de vergetelheid raken.
24
Marcel Vaarmeijer - De gloriedagen van Walter Gom
Marcel Vaarmeijer - De gloriedagen van Walter Gom
De uitgever van Marcel Vaarmeijer vergelijkt De gloriedagen van Walter Gom graag met Het Rosie project. En inderdaad zullen de lezers van het Rosie project waarschijnlijk geniet van Walter Gom. Maar mij deed het boek meer denken aan die andere komische grote hit van de afgelopen jaren; de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. De 100-jarige is een hilarische roadtrip waar onderweg mensen van allerlei pluimage zich aansluiten bij de verdwenen 100-jarige man. Walter Gom reist niet. Integendeel, hij komt zijn huis niet uit. Ook als Iris, zijn onderbuurvrouw, in zijn leven komt, verandert daar weinig aan. Iris ontdekt dat de bijzondere Walter op ieder vraagstuk een briljant antwoord heeft. Samen richten ze het Briljante Ideeën Bureau (BIB) op. En daar deed het boek mij denken aan de honderdjarige, want ze blijven niet met z'n tweeën. Steeds komen er nieuwe markante mensen bij want BIB groeit. Meer ga ik niet verklappen. Ga lekker op de bank zitten, benen op tafel en geniet van het onvergetelijke personage Walter Gom. En het is waar wat op de achterflap van het boek staat; stoppen met lezen is onmogelijk!
25
Homer Hickam - Albert moet naar huis
Homer Hickam - Albert moet naar huis
Auteur Homer Hickam groeide op in het mijnwerkersplaatsje Coalwood. Van zijn ouders hoorde hij zo nu en dan verhalen over de reis naar Florida de ze maakten met Albert. Albert is de alligator (niet te verwarren met een krokodil) die Elsie en Homer senior als huwelijkscadeau kregen van acteur Buddy Ebsen. Een alligator in de badkuip is niet ideaal, zeker niet als hij groter en groter wordt. Daarom moet Albert naar huis. Tijdens de reis naar Orlando beleven Elsie en Homer allerlei avonturen. De ondertitel van het boek luidt ‘Een min of meer waar verhaal over een man, zijn vrouw en haar alligator’. Elsie is gek op haar alligator en op Buddy Ebsen, die ze in haar jeugd kort heeft gekend. Elsie verafschuwd het leven bij de mijn. Lukt het Homer om zijn vrouw weer mee naar huis te brengen na hun reis? Albert moet naar huis is eigenlijk met geen ander boek te vergelijken. Het is deels waargebeurd, maar tegelijkertijd compleet idioot. Homer Hickham heeft van een familielegende een komische roadnovel gemaakt in een leuke historische context.
26
Thomas van Aalten - Henry!
Thomas van Aalten - Henry!
Onze huisauteur Thomas van Aalten heeft met Henry! opnieuw een geweldig tijdsbeeld neergezet. Op dezelfde filmische wijze als in de bestseller Leeuwenstrijd weet Van Aalten de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw neer te zetten. De schrijver schrijft zo trefzeker over de kranten- en tijdschriftenwereld in Nederland alsof hij het zelf allemaal heeft meegemaakt. De hoofdpersoon is de ambitieuze Henry Imholz. Henry jaagt zijn droom achterna. Hij wil naar voorbeeld van bladen uit het buitenland een tijdschrift opzetten voor de moderne man en vrouw. Een tijdschrift dat zijn eigen naam draagt, de Henry! Als lezer ben je getuige van zijn successen en mislukkingen, zowel zakelijk als privé. Een heerlijk boek voor iedereen die van een vlot geschreven literaire roman houdt.
27
M.G. Leonard - Keverjongen
M.G. Leonard - Keverjongen
Zo nu en dan verschijnt er een kinderboekendebuut dat alle anderen ver achter zich laat. Keverjongen is zo’n boek! Een kinderboek uit de buitencategorie dat zich kan meten met de allergrootste kinderboeken van auteurs als Roald Dahl, Paul Biegel en Astrid Lindgren. Het boek ziet er geweldig uit (met zelfs aan de zijkanten kevers opgedrukt), maar de inhoud is nog veel beter. Het boek over Darkus pakt je in vanaf de eerste pagina. De vader van Darkus is werkzaam in het natuurhistorisch museum als hij spoorloos verdwijnt. Darkus wordt opgevangen door zijn oom want zijn moeder leeft niet meer. In het huis naast zijn oom wonen twee behoorlijk idote neven en honderden kevers. Samen met twee vrienden die hij vindt op zijn nieuwe school gaat hij op onderzoek uit. Het boek is grappig, informatief en super spannend. Een feest om te lezen! De auteur M.G. Leonard wil er een serie van maken. Ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt!
28
Lisa Gardner - Tot op de bodem
Lisa Gardner - Tot op de bodem
Het uitgangspunt van de nieuwe thriller van Lisa Gardner TOT OP DE BODEM is niet bijster origineel: een gevonden vrouw, een ernstig auto-ongeluk en een, naar al snel blijkt, verstoord geheugen. Maar wat weet mevrouw Gardner dit gegeven aan ons te presenteren! Stukje bij beetje duiken we in de bijzondere geschiedenis van Nicole Frank en ontvouwt zich een ijzingwekkend verhaal. Hierin lijkt het kleine meisje Vero de hoofdrol te spelen. Bestaat Vero echt, is zij een hersenspinsel, of een spoor uit het verleden? Een bloedstollende geschiedenis; een heerlijk boek, dat je onmogelijk weg kunt leggen!
29
Sabaa Tahir - Vuur en as 1, de heerschappij van de maskers
Sabaa Tahir - Vuur en as 1, de heerschappij van de maskers
Als boekverkoper moet je af en toe lezen buiten je comfort zone. En zo las ik afgelopen week Vuur en as, de heerschappij van de maskers, het debuut van Sabaa Tahir. Uitgeverij Luitingh Sijfhoff is afgelopen jaar begonnen met een kinderboekenfonds en doet dat heel erg goed. Ik las eerder al De laatste wilde dieren van Piers Torday, een mooi jeugdboek vol fantasie en met een duidelijke boodschap. Voor het boek Steve Jobs, waanzinnig goed heeft de uitgever geweldige foto’s op maat gemaakt met een jeugdfoto van mij. Alle deze boeken zijn mooi vorm gegeven. En met Vuur en as werd ik weer niet teleurgesteld. Je verdwijnt even in een heel andere wereld. Het is het eerste deel van een reeks. Ik ga het aanraden aan Young Adult lezers en liefhebbers van series als de Hongerspelen. Het boek heeft een wat open einde en je wilt absoluut weten hoe het verder gaat, dus volgend jaar nog een keer lezen buiten mijn comfort zone. Of is het inmiddels mijn comfort zone geworden?
30
Renee Knight - Het boek over jou
Renee Knight - Het boek over jou
Het boek over jou is met stip de beste literaire thriller die ik in tijden gelezen heb! Beter dan bijvoorbeeld het door DWDD verkozen boek IJstweeling en veel beter dan het door Vrij Nederland tot thriller van het jaar verkozen boek Het meisje in de trein. Waar deze twee boeken hun toevlucht moeten nemen tot een plot waarbij de hoofdpersoon een gat in het geheugen heeft, weet Het boek over jou echt te verrassen. Het is voor een thrillerauteur natuurlijk niet makkelijk om een origineel plot te verzinnen, maar Renee Knight is daar buitengewoon in geslaagd. Het boek begint direct heel verrassend; de hoofdpersoon Catherine begint in een boek dat bij haar in huis slingert en ze herkent al snel zichzelf in het boek. Zeer gedetailleerd wordt een gebeurtenis uit haar verleden beschreven. Wie is de schrijver? En hoe is het bij haar terecht gekomen? Stukje bij beetje ontdek je wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Of toch niet? Duik er in en laat je meeslepen door Het boek over jou. Natuurlijk geldt voor dit topboek niet-goed-geld-terug!
31
Wim Bos - De bende van Lijp Kot
Wim Bos - De bende van Lijp Kot
Ik raadde De bende van Lijp Kot laatst aan aan de moeder van een jongen die totaal niet van lezen houdt en er ook niet erg goed in is. Een week later was ze weer in de winkel en vertelde heel enthousiast dat hij voor het eerst van zijn leven in een week tijd een boek uit had gelezen. Een groot compliment voor debutant Wim Bos. Hij heeft met De bende van Lijp Kot een spannend historisch jeugdboek geschreven dat zelfs niet-lezers pakt vanaf de eerste pagina. Wim Bos verzorgt historische stadswandelingen door Amsterdam en zijn kennis van de historische stad kan je in het boek goed merken. Hij weet het Amsterdam van de achttiende eeuw tot leven te wekken zoals dat er voor een gewone weesjongen uitzag. Die weesjongen is Pontus. Pontus wordt beschuldigd van een moord en duikt onder in de bende van Lijp Kot. Meer verklap ik niet. Gewoon zelf lezen! De bende van Lijp Kot krijgt een vast plek in onze jeugdboekenkast en gaan wij nog vaak aanraden.
32
Brooke Davis - De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird
Brooke Davis - De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird
Niet alleen door de vertegenwoordigers van Ambo Anthos werd ons op het hart gedrukt om De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird te lezen, maar ook door een vertegenwoordiger van een andere uitgeverij en door een aantal collega's. Lezen dus. En ik kan er heel kort over zijn. Heerlijk leesvoer! Voor de liefhebbers van Het Rosie project en De gloriejaren van Walter Gom. Het eerste hoofdstuk is niet het leukst van het boek dus niet direct aan de kant leggen maar gewoon doorlezen.
33
Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd
Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd
Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste Ng (spreek uit ing vermeld de achterflap) is een debuut dat je raakt. De auteur weet hoe ze je een verhaal in moet zuigen: ‘Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet. Op 3 mei 1977, om halfzeven ’s ochtends, weet niemand iets behalve dit onbeduidende feit: Lydia is te laat voor het ontbijt’. De gezinsleden van de familie Lee leven haast ongemerkt langs elkaar heen. Ze denken elkaar te kennen, maar wanneer de oudste dochter Lydia verdwijnt blijken diverse gezinsleden heel alleen te zijn. Thema’s als uitsluiting, discriminatie en gezinsdruk in de Verenigde Staten van de jaren zeventig komen in het boek op indringende wijze bij je binnen. Het boek is zowel mooi, schrijnend als spannend. Ik raad het aan zowel aan liefhebbers van goede literaire thrillers als lezers van lezers meer literaire boeken. Beide lezersgroepen zullen niet teleurgesteld worden!
34
Roger Hobbs - De verdwijntruc
Roger Hobbs - De verdwijntruc
Lee Child heeft een heel trouw lezerspubliek. En dat is natuurlijk terecht, want wie van een goede actiethriller houdt zit met Jack Reacher gebakken. Maar verandering van spijs doet eten en Lee Child schrijft veel, maar de leeshonger van de echte liefhebber kan ook hij niet bijbenen. Daarom hier een goede tip voor de liefhebber: 'De verdwijntruc' van Roger Hobbs. In 'De verdwijntruc' maak je kennis met Jack (dat klinkt al vertrouwd!) en Angela. Twee eenzame figuren die een leven leiden van roven, onderduiken en schuilnamen. Angela leidt een beroving van een schip dat smaragden vervoert. Wanneer blijkt dat het schip nog een andere lading heeft loopt het compleet uit de hand. Jack komt zijn vroegere leraar te hulp in een thriller vol actie en spanning.
35
Fiona Higgins - Weg van alles
Fiona Higgins - Weg van alles
Uit de reeks 'Good reads' van Ambo Anthos heb ik 'Weg van alles' gelezen. En een good read is het ook. Niets moeilijks, gewoon een grappig en verrassend vakantieboek. Paula besluit van het ene op het andere moment de caravan achter de auto te hangen en de reis door Australië te gaan maken die ze altijd met haar man heeft willen doen. Haar man laat ze achter. Ze heeft hem kort daarvoor betrapt op een internetrelatie met een meisje van 17. Haar puberdochter en zoon gaan mee en hun opa ook. Op hun roadtrip ontmoeten ze allerlei mensen, leren over het leven en leren elkaar kennen. Het slot heeft een verrassende twist in petto. Een aanrader voor de lezers van 'Wij' van David Nicholls en 'Voor jou' van Jojo Moyes.
36
Ilja Gort - Chateau fatale
Ilja Gort - Chateau fatale
Omdat ik de afgelopen jaren van diverse klanten positieve geluiden had gehoord over het thrillerdebuut van Ilja Gort De vrouwenslagerij wilde ik zijn nieuwe thriller Chateau Fatale graag lezen. De hipste wijnboer van ons land heeft zijn uitgeverij A.W. Bruna (in ieder geval voor dit boek) verlaten voor de hipste uitgeverij van ons land; Lebowski. Het boek heeft bij Lebowski een ongebruikelijk omslag gekregen met daarop een sexy dame met songfestival decolleté, een automatisch handwapen in de ene hand en (hoe kan het ook anders) een fles rode wijn in de andere. Chateau Fatale is een spannende, zeer vermakelijke en snelle compleet over the top thriller. Een Franse wijnboer en een journaliste krijgen het aan de stok met de Franse onderwereld. Verschillende verhaallijnen leiden naar de onvermijdelijke grote confrontatie. Ilja Gort blinkt uit in komische beeldspraak. Regelmatig heb ik daarom zitten glimlachen. Neem nou ‘De inrichting deed denken aan een vlooienmarkt na een bomaanslag.’ Geniaal. Op een leuke manier verwerkt Gort ook zijn kennis over Frankrijk en de wijnhandel in het verhaal. Een boek vol actie met als opdracht ‘With many thanks to Quentin Tarantino’. Dit doldwaze vakantieboek is een must voor iedere Frankrijkganger deze zomer. Een boek om in een ruk achterover te klokken en af en toe even lekker te slurpen.
37
Philip Droge - De schaduw van Tambora
Philip Droge - De schaduw van Tambora
Ik lees niet erg veel non-fictie, dus als ik het lees moet het ten eerste een onderwerp zijn wat mij direct boeit en ten tweede zo geschreven zijn dat het heel dichtbij komt. De schaduw van Tambora is zo’n boek. De uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 is zo enorm geweest dat je je tijdens het lezen afvraagt hoe het mogelijk is dat je nooit eerder over dit onderwerp hebt gehoord. Philip Dröge weet aan de hand van bronnen van tweehonderd jaar geleden allerlei directe in indirecte gevolgen van de uitbarsting op een zeer aanstekelijke manier te vertellen. Enkele feitjes om u warm te maken; de uitbarsting van de Tambora valt in de VEI-7 categorie. Zeg maar de buitencategorie van vulkaanuitbarstingen. Geen enkele uitbarsting in de moderne geschiedenis valt in deze categorie. De Tambora was voor de uitbarsting 4,5 km hoog. Na de uitbarsting nog maar 2,5 km en heeft een krater van 600 meter diep. En die krater is zo groot dat de stad Zutphen er in zijn geheel in zou passen. Het geluid van de explosie, blijkt uit verslagen van getuigen, was te horen tot 2500 km verderop. In de jaren na de uitbarsting waren de gevolgen van deze natuurramp op het weer, oogsten, kunst en cultuur minstens zo groot. Kortom, een buitengewoon interessant boek!
38
David Nicholls - Wij
David Nicholls - Wij
Ik heb genoten van Wij van David Nicholls en ik weet zeker dat heel veel van onze klanten dat ook zullen doen! Het is geestig, ontroerend en treurig. En dat alles in een reis door Europa! Douglas en Connie zijn al twintig jaar samen. Ze zijn een bijzonder stel, zij is een artistieke levensgenieter en hij is een droge wetenschapper. Hun zoon Albie staat op het punt om te gaan studeren en het huis te verlaten. Connie wil scheiden en opnieuw beginnen. Maar eerst gaan ze samen de zomervakantie doorbrengen met een reis door Europa. Douglas wil deze mogelijkheid aangrijpen om Connie ervan te overtuigen dat ze samen moeten blijven. David Nicholls vat zijn roman zelf zo samen: ‘een tragikomedie over het huwelijk, ouderschap, reizen, kunst en wetenschap’. En dat is het. Geniet ervan!
39
Elvin Post - Dame blanche
Elvin Post - Dame blanche
Elvin Post heeft zichzelf overtroffen met Dame blanche. Deze heerlijke, komische thriller is wat mij betreft de leukste thriller die ik in tijden gelezen heb. Het is niets dan leesgenot vanaf het moment dat je hem openslaat! Het is ook een echte Elvin Post, met de zijn boeken kenmerkende, niet al te slimme criminelen die de meest stomme dingen uithalen. Jerry Lauper is net vrijgekomen na een gevangenisstraf van acht jaar. Tijdens zijn detentie las hij het boek 'De kracht van opbouwende gedachten'. En zo wil hij nu hij is vrijgekomen ook leven. Wanneer hij op televisie de beroemde televisiekok Jane Raimy ziet weet hij het direct zeker. Jane is zijn tweelingziel en hij zet alles op alles om haar te leren kennen. Elvin Post won met zijn debuut Groene Vrijdag de Gouden Strop. Schrijvers in binnen- en buitenland zijn fan. En niet de minste ook, zoals Renate Dorrestein, Marion Pauw en Jens Lapidus. Zijn boeken worden in veel landen vertaald, dus het wordt hoog tijd dat Elvin Post doorbreekt bij een heel groot publiek. Iedereen die opzoek is naar een boek met een lekker verhaal, met de nodige vaart, waarin regelmatig iets te lachen valt en ook nog de nodige spanning zit zal met Dame blanche niet teleur worden gesteld. Dus wij geven de garantie: niet goed geld terug!
40
Nausicaa Marbe - Smeergeld
Nausicaa Marbe - Smeergeld
Bedrog, machtsmisbruik en corruptie zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Telegraaf columniste Nausicaa Marbe. En dat alles in het mooie Haarlem. Hoofdpersoon Job van Emmerik krijgt het zwaar te verduren. Hij wordt ontslagen als stadsbouwmeester wanneer hij op eigen houtje fraude in de bovenste lagen van de Haarlemse politiek wil blootleggen. Financieel krijgt hij het steeds moeilijker maar hij wil koste wat kost niet zijn familiehuis aan de Haarlemmerhout kwijt. Dan staat als een jobstijding zijn oude maîtresse op de stoep en die lijkt vastbesloten zijn leven kapot te maken. Job ziet zijn ondergang met een noodvaart steeds dichterbij komen. Smeergeld is een absolute pageturner. Het levendige boek deed mij denken aan Bonita Avenue van Peter Buwalda. In beide boeken krijgt iemand uit de bovenklasse van Nederland, met een ogenschijnlijk harmonieus gezin, klap op klap te verduren. Was in Bonita Avenue de stad Enschede het decor van het drama, in Smeergeld is een grote rol voor Haarlem weggelegd. Koop, lees en geniet.
41
Giuseppe Catozzella - De geur van vrijheid
Giuseppe Catozzella - De geur van vrijheid
De geur van vrijheid raakte mij als een mokerslag. Zelden heb ik een boek gelezen dat tegelijkertijd zo mooi als hartverscheurend is. Deze roman vertelt het waargebeurde verhaal van Samia. Samia groeit op in Somalië. Samen met haar beste vriend Ali gaat ze al jong hardlopen. Als blijkt dat ze echt talent heeft gaat ze aan wedstrijden meedoen. Ze doet het zo goed dat ze aan de Olympische spelen in Peking mee mag doen. Daar valt ze op omdat ze als jong, mager meisje op grote afstand van de andere professionele loopsters finishede. Wat de wereld niet weet is dat de Somalische hoogwaardigheidsbekleders haar inschreven voor de verkeerde afstand. Ze geeft haar droom niet op om een Olympische medaille te halen en krijgt de kans om in Ethiopië te gaan trainen. Eenmaal in Ethiopië blijkt ze niet over de juiste papieren te beschikken om van de atletiekbaan gebruik te mogen maken. Maanden gaan voorbij waarin haar droom verder weg dan ooit is. Wanhopig besluit ze om de ‘grote reis’ te gaan maken. Met behulp van mensensmokkelaars wil ze Libië en daarvandaan de Middellandse Zee oversteken naar Europa. Het boek is schokkend realistisch en onthutsend actueel. Iedereen die zich een mening wil vormen over Afrikaanse asielzoekers moet dit boek lezen. Iedereen die wil weten wat zich aan de grenzen van ons Europa afspeelt moet dit boek lezen. Iedereen moet dit boek lezen.
42
Thomas van Aalten - Leeuwenstrijd
Thomas van Aalten - Leeuwenstrijd
Leeuwenstrijd is onze grootste aanrader van dit moment. Een 100% Onze Keus boek dat een heel breed publiek met plezier zal lezen. Het is een familiegeschiedenis over vier generaties van de uit Italië afkomstige familie Dona. Ieder hoofdstuk is er een ander familielid aan het woord, maar dat leidt geen moment tot verwarring. Het boek is zeer beeldend geschreven, er gebeurt erg veel en het leest als een raket. Thomas van Aalten komt regelmatig bij ons signeren, dus de kans is zeer wel aanwezig dat we een gesigneerde Leeuwenstrijd voor u hebben. Ook onze collega’s bij De Wereld Draait Door, die maandelijks de mooiste boeken uit de nieuw verschenen boeken kiezen, waren enthousiast en hebben Leeuwenstrijd aangeraden. Natuurlijk ook binnen 24 uur online te bestellen via onze homepage.
43
Frank Gunning - Meisje van glas
Frank Gunning - Meisje van glas
‘Meisje van glas’, geen titel die mij direct nieuwsgierig maakt. Een omslag met daarop een meisje dat met haar ogen dicht in de mist licht of staat, zo lijkt het. Bij bekruipt het gevoel dat ik te maken heb met een damesroman. Vervolgens nog een quote op het omslag van Jan van Aken: ‘Een adembenemende roman over de schoonheid en de dood’. Daarin staat één woord dat mij wel aanspreekt en één woord dat een boek meestal geen goed doet. Boeken waar ‘dood’ in de titel staat of gaan over de dood zijn meestal bij verschijnen al ten dode opgeschreven. Uit het grote aantal boeken van de voorselectie voor mijn vakantie haalde ‘Meisje van glas’ het dus niet tot de vakantiekoffer. Bij thuiskomst was ik door mijn vakantieboeken heen, dus toch maar in dit boek begonnen. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Want ‘Meisje van glas’ is geen slome literaire damesroman. ‘Meisje van glas’ is mooi, intrigerend en inderdaad bloedstollend. Een debuutroman zoals je ze zelden leest. Je maakt kennis met verschillende boeiende personages die elkaar hier en daar, vaak onverwacht, in het verhaal gaan raken. Alles komt bij elkaar in een slot waar je het ijskoud van krijgt. Amerika is ondersteboven van Herman Koch’s Het diner, maar ze zouden beter het debuut van Frank Gunning kunnen omarmen. Geweldig! Petje, hoedje en muts af voor ‘Meisje van glas’.
44
Stefan Ahnhem - Zonder gezicht
Stefan Ahnhem - Zonder gezicht
Wat een knaller dit Zweedse thrillerdebuut! Alhoewel debuut. Net als Cilla en Rolf Börjlind ('Springvloed' en 'De derde stem') is Stefan Ahnhem al jaren lang actief als scenarioschrijver van onder andere de televisieserie van Wallander. Voor tv-series heb ik niet zoveel geduld dus gelukkig is hij ook thrillers gaan schrijven. 'Zonder gezicht' is een van de allerbeste Scandinavische thrillers die ik gelezen heb. Ondanks dat de hoofdpersoon, Fabian Risk, opnieuw een politieman is met zowel problemen op zijn werk als in zijn relatie, is het boek zeer origineel. Fabian is nog maar net met zijn gezin naar zijn geboortestad verhuist als een van zijn nieuwe collega’s op de stoep staat. Een oud klasgenoot van Fabian is vermoord en met afgehakte handen en een klassenfoto op zijn buik aangetroffen. Al snel wordt er een tweede klasgenoot vermoord. Een gruwelijke zoektocht volgt waarbij Fabian Risk zichzelf regelmatig flink in de nesten werkt. De korte hoofdstukken waarin enorm veel gebeurt zorgen ervoor dat je het boek met een bloedvaart leest. En zo raas je voort naar een daverend slot.
45
Milou van der Will - In mijn bloed
Milou van der Will - In mijn bloed
Een aantal jaren geleden debuteerde Milou van der Will met Rood licht. Met haar debuut bewees ze direct dat ze heel veel talent heeft. Cargo had goud in huis met deze dame. Een prachtkans voor de uitgeverij om zich een plek te verwerven naast de bekende Nederlandse thrillerschrijfsters en verkoopkanonnen van Ambo Anthos. Ik was dan ook verbaast toen ik zag dat haar nieuwe boek uitgegeven wordt door The House of Crime. Maar volgens mij helemaal geen verkeerde keuze. De marketingmensen van Dutch Media zullen er ongetwijfeld alles aan doen om Milou en haar nieuwe boek In mijn bloed onder de aandacht te krijgen. Ik hoop het in ieder geval en ga er zelf in ieder geval mijn best voor doen. In mijn bloed is het eerste deel van een reeks met misdaadjournaliste Benthe Berg. Zij krijgt te maken met een moordenaar die in de jaren negentig prostituees vermoordde en een pedofiel in het Noord-Hollandse dorp waar ze woont. Beide zaken komen heel dichtbij en zetten haar leven totaal op zijn kop. In mijn bloed leest met een bloedvaart, is zeer actueel en onwijs spannend. Boekverkopers van Nederland verkoop een berg van dit eerste deel en dan kunnen we ook commercieel nog veel plezier beleven aan de Benthe Berg reeks!
46
Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
De 83 1/4 jarige Hendrik Groen heeft een jaar lang een dagboek bijgehouden vanuit een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Het resultaat is goud waard. Meneer Groen schrijft erg goed en is een persoonlijkheid waar je van gaat houden. Zijn waarnemingen over zijn eigen leven, zijn medebewoners en vrienden en soms ook over de actualiteit zijn soms zeer komisch, dan weer ontroerend en een enkele keer (wanneer hij het over zijn heel jong overleden dochtertje heeft) hartverscheurend. Met een groepje vrienden probeert hij steeds weer plannen te maken. Want 'zolang er plannen zijn is er leven'. Op het omslag wordt beloofd dat het nog moeilijk zal zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage. En zo ervaar ik het precies. Ik denk dat ik de poster van het heel mooie en originele boekomslag ingelijst bij mij thuis aan de muur ga hangen.
47
Katja Staartjes - Lopen over de grens
Katja Staartjes - Lopen over de grens
Lopen over de grens is een genot voor iedere boekenliefhebber. Ik viel als een blok voor deze baksteen van meer dan 450 pagina’s. Het oblong boek is namelijk prachtig uitgegeven. Aan werkelijk iedere pagina is zorg en aandacht besteed. Van de titelpagina tot en met de streepjescode achterop ( die is vormgegeven als een bergkam). Lopen over de grens gaat over de Great Himalaya Trail door Nepal, die Katja Staartjes samen met haar man in diverse etappes heeft afgelegd. Voordat ik het ging lezen had ik nog mijn twijfels of ik het interessant zou blijven vinden. Die vrees was snel verdwenen. Katja Staartjes weet de lezer mee te nemen in haar avontuur op een dusdanige manier dat je na lezen van het boek zelf door de Himalaya bent getrokken. Tijdens gedeeltes van de tocht liep de bevriende Nepalees Chhiree met Katja en Henk. Als lezer ga je zo meeleven, dat je het pagina’s lang jammer vindt als het team van drie vanaf een bepaald punt niet meer compleet is. Zo nu en dan levert het avontuur bespiegelingen of levenslessen op, maar zonder dat het ergens zweverig of vervelend wordt. Prachtige foto’s en kaarten maken het boek compleet en de prijs valt heel erg mee. Kortom een grote aanrader! Verkrijgbaar bij Boekhandel Jaspers of met isbn 9789462260283 te bestellen via onze homepage.
48
Donald Nolet - Versleuteld
Donald Nolet - Versleuteld
Onder de hoede van Tomas Ross is bij De Bezige Bij imprint Cargo Versleuteld, het Pearl-Harborcomplot van Donald Nolet verschenen. Ross noemt het boek op het omslag ‘Een superieure kwaliteitsthriller van eigen bodem’. En dat is het. Het boek ademt kwaliteit en vakmanschap. Dat is knap voor een debuut en beloofd wat voor de toekomst. Joshua Lambert’s ouders zijn bij een ongeluk om het leven gekomen. Hij heeft alleen nog zijn oma, die aan alzheimer lijdt. Joshua komt er achter dat zijn grootvader Walther Gruber was. Een tijdens de tweede wereldoorlog in Nederland gestationeerde radiotechnicus. Als Joshua in het verleden duikt om meer te weten te komen over zijn grootvader, blijken er meer mensen op zoek te zijn naar Walther Gruber. Het levert een geloofwaardig, spannend en prettig leesbaar boek op met een mooi slot in Buenos Aires. Het zou mij verbazen als we niet meer over dit boek gaan horen als de jaarlijkse prijzen tijdens Juni – de maand van het spannende boek worden uitgereikt.
49
Sjoerd Kuyper - Hotel de grote L
Sjoerd Kuyper - Hotel de grote L
Sjoerd Kuyper heeft een bestseller geschreven die zowel jongens als meisjes met veel plezier zullen lezen. Hij heeft gekozen voor een bijzondere opbouw. De hoofdpersoon Kos spreekt op aanraden van hotelkok Walput een dagboek in op een bandrecorder. Op deze manier verwerkt hij alles wat hij meemaakt en dat is nogal wat. De vader van Kos runt Hotel de grote L en komt in het ziekenhuis terecht met een hartaanval. Kos en zijn drie zussen komen er achter dat hun vader niet meer verzekerd is en het hotel in grote financiële nood verkeerd. Ondertussen is hij smoorverliefd op Isabel en zijn er scouts van Ajax gesignaleerd. Ik zal het boek niet aanraden voor al te jonge kinderen, maar vanaf een jaar of 11. Het is echt een verhaal over opgroeien en beginnende pubertijd (Krijg nou tieten en Seks voor de wedstrijd zijn een paar van de hoofdstuktitels). Maar het is vooral een heel erg leuk en komisch boek dat de lezer nog lang zal bijblijven. Hotel de grote L is een grote aanrader! Hotel de grote L is te bestellen via http://jaspers.deboekhandel.nl
50
Joel Dicker - De waarheid over de zaak Harry Quebert
Joel Dicker - De waarheid over de zaak Harry Quebert
Na het lezen van de De waarheid over de zaak Harry Quebert heb je wel even nodig om alles weer even te reconstrueren. Het aantal keren dat de schrijver je op het verkeerde been weet te zetten en het toch net weer even anders is gegaan dan je denkt over verwacht is bijna niet te tellen. Harry Quebert komt vast te zitten als in zijn tuin het stoffelijk overschot van een dertig jaar eerder spoorloos verdwenen meisje wordt gevonden. Op haar borst ligt het manuscript van het boek waar Harry Quebert wereldberoemd mee is geworden. Marcus Goldman ziet Harry Quebert als zijn beste vriend en hij is zijn grote voorbeeld als schrijver. Marcus reist direct naar New Hampshire en is van plan tot de bodem uit te zoeken wat er werkelijk is gebeurd. Vooral een aanrader voor thrillerlezers, maar zeker geen thriller van dertien in een dozijn. Het is veel meer dan dat en vooral een heerlijke pageturner! Tot slot nog een compliment voor uitgeverij De Bezige Bij, het boek ziet er zeer aantrekkelijk uit, het schilderij van Hopper op het omslag is perfect gekozen en de prijs van € 19,90 is eigenlijk een koopje. Op voorraad bij Boekhandel Jaspers en ook online bij ons te bestellen als e-boek of paperback via http://jaspers.deboekhandel.nl
51
Charles Lewinsky -Tien-en-een-nacht
Charles Lewinsky -Tien-en-een-nacht
Charles Lewinsky heeft definitief bewezen dat hij een alleskunner is met de pen. Na een vuistdikke familiegeschiedenis (Het lot van de familie Meijer), een onder de huid kruipende roman over een klein Frans dorp (De verborgen geschiedenis van Courtillon) en een indrukwekkende geschiedenis uit een concentratiekamp (Terugkeer ongewenst) is er nu een verhalenroman van hem vertaald: Tien-en-een-nacht. In het in verval geraakte Palace hotel woont een prostituee die zelf ook betere tijden heeft gekend. Ze wordt bezocht door een crimineel die de koning wordt genoemd. Hij komt voor haar verhalen. En verhalen vertellen kan ze. Als je dit boek voor het slapengaan oppakt om nog 1 verhaaltje te lezen, worden het er zeker 2, waarschijnlijk 3 of meer en je moet niet gek opkijken als je het pas dichtslaat na het laatste verhaal. Alle verhalen zijn even fantasierijk, meeslepend en verrassend. Ook een aanrader voor mensen met weinig tijd die toch een goed boek willen lezen! Op voorraad bij Boekhandel Jaspers en via onze homepage bij ons te bestellen met isbn 9789056723927.
52
Linwood Barclay - Geloof je ogen
Linwood Barclay - Geloof je ogen
Linwood Barclay heeft een thriller geschreven die staat als een huis. En dat is knap, gezien het gegeven waar het verhaal op gebaseerd is. Thomas Kilbride is schizofreen en van jongst af aan verslaafd aan landkaarten. Sinds de komst van Whirl360 (een soort Google streetview) brengt hij al zijn tijd achter de computer door om de straten van alle steden ter wereld uit zijn hoofd te leren. Op een van zijn virtuele reizen ontdekt hij een hoofd met een plastic zak erover achter een raam. Thomas laat zijn broer uitzoeken wat er gebeurde achter dat raam. Met tegenzin gaat Ray uiteindelijk eens kijken en daarmee zet hij een hele reeks gruwelijke gebeurtenissen in werking. Linwood Barclay weet je regelmatig op het verkeerde been te zetten en houdt de spanning erin tot de allerlaatste alinea! Ik heb van deze thriller genoten en inmiddels van andere liefhebbers begrepen dat ook Kijk niet weg van Linwood Barclay erg goed is. Een nieuwe ontdekking dus voor een grote groep liefhebbers van spannende boeken. Geloof je ogen is op voorraad bij Boekhandel Jaspers en online te bestellen via onze homepage. Veel leesplezier!
53
Graeme Simsion - Het Rosie project
Graeme Simsion - Het Rosie project
Ik ben fan van professor Don Tillman. Don Tillman is anders, heel anders. Hij is buitengewoon intelligent, blinkt uit in zijn vakgebied genetica, maar op sociaal vlak gaat er wel eens iets mis. Hij wil graag in het huwelijk treden met een geschikte partner. Zoals alles pakt hij dit probleem zeer systematisch aan. Met behulp van een vragenlijst probeert hij zo min mogelijk tijd te verspillen aan ongeschikte dames. Rosie blijkt al snel aan alle kanten ongeschikt voor het huwelijksproject. Toch biedt Don aan om Rosie te helpen bij het vinden van haar biologische vader. Als DNA expert gaat hij volledig op in dit nieuwe project. Signalen dat er tussen hem en ‘de mooiste vrouw van de wereld’ meer aan de hand is dan een wetenschappelijke relatie gaan volledig aan Don voorbij… Het Rosie project biedt een leuk kijkje in het leven van iemand met Asperger. De moeilijkheden komen naar voren, maar zeker ook de pluspunten die het syndroom met zich meebrengt. Dit klinkt nogal zwaar, maar dat is het boek dus helemaal niet. Het is vooral een zeer komisch boek. Sterker nog, het debuut van Greame Simsion is het is het leukste boek dat ik in maanden gelezen heb. Uitgeverij Luitingh Sijthoff zet terecht groot in op dit boek voor dit najaar. Terecht, want Het Rosie project is een potentiële bestseller. Aan ons als boekverkopers de taak om de grote verwachtingen waar te maken. Het boek verdient het. Je kunt Don Tillman trouwens volgen op twitter (@ProfDonTillman). Ook erg geestig!
54
Morten A. Stroksnes - Haaienkoorts
Morten A. Stroksnes - Haaienkoorts
Haaienkoorts gaat over twee vrienden in noord Noorwegen die een groenlandse haai willen vangen. De groenlandse haai is een fascinerend dier dat leeft in de diepzee van de noordelijke zeeen. Deze haai behoort tot de oudste levende dieren op aarde en is mogelijk zelfs het oudste dier. Ze kunnen waarschijnlijk meer dan 500 jaar oud worden. Maar meer nog dan over deze haai, gaat het boek over de zee, de diepzee en voor mijn gevoel nog het meest over de Lofoten. Ik heb veel verhalen gehoord over de Lofoten, mensen die er geweest zijn, zijn er van overtuigd dat Noorwegen het mooiste land van de wereld is. In Haaienkoorts gaat het gebied voor je leven. Lezen van het boek heeft daarom consequenties; je wordt besmet met de Lofotenkoorts. Haaienkoorts is een prachtig boek en een genot om te lezen.
55
Almudena Grandes - De vijand van mijn vader
Almudena Grandes - De vijand van mijn vader
Mijn vakantie zit er helaas al weer op. Ik heb tijdens mijn vakantie een doos vol boeken gelezen en het is heerlijk om weer allemaal mooie en goede boeken te kunnen adviseren. Het boek dat mij van mijn vakantie het meest zal bijblijven is zonder twijfel ‘De vijand van mijn vader’ van Almudena Grandes. Een aantal jaren geleden las ik van haar het vuistdikke boek ‘Het ijzig hart’. Daar werden er in Spanje meer dan 650.000 van verkocht. ‘De vijand van mijn vader’ is een boek dat een nog veel groter publiek zal aanspreken. Nino woont met zijn familie in de kazerne van de guardia civil in het zuiden van Spanje. Ook de vader van Nino is bij de guardia civil. Altijd is er dreiging. Van de opstandelingen die zich verscholen houden in de bergen (de rooien) en van de guardia civil die iedereen in de gaten houdt en regelmatig razzia’s houdt. Nino raakt bevriend met Pepe el Portugués, een nieuweling die aan de rand van het dorp komt wonen. Door Pepe leert hij ook de avonturenromans van Jules Verne en anderen kennen. Jong als hij is komt Nino voor grote keuzes te staan. In het begin van het boek zie je nog niet direct waar de schrijfster naar toe wil, maar al snel begint het verhaal zich te ontvouwen. Grandes neemt de lezer op onnavolgbare wijze mee in een prachtig verteld verhaal met de nodige spanning dat niemand onberoerd zal laten. Een grote aanrader voor de liefhebbers van ‘De stemmen van de Pamano’ en ‘De schaduw van de wind’, maar ook voor die lezers van ‘De vliegeraar’. Bestel De vijand van mijn vader via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
56
Bertram Koeleman - De huisvriend
Bertram Koeleman - De huisvriend
Het debuut De huisvriend van Bertram Koeleman is zo’n boek dat je niet meer weg kan leggen als je eenmaal begonnen bent. Sterker nog, toen ik de achterflap had gelezen was ik al geïntrigeerd door dit verhaal. En nog steeds (ik heb het al een paar dagen uit) laat het me niet los. Ik ben niet iemand die vaak een boek herleest, want er verschijnen gelukkig continu boeken die ik graag lezen wil, maar voor De huisvriend ga ik een uitzondering maken. Benjamin Krendler heeft zich volledig teruggetrokken in zijn landgoed Storm Lake. Zijn bestaan wordt door Jonas Balsam, de beheerder van het landgoed, angstvallig verborgen gehouden voor de buitenwereld. Hij en de huisvriend zijn de enige die weten van het bestaan van Krendler. Het jaar is nog lang niet om, maar nu is al zeker dat Bertram Koeleman een van de beste debuten van dit jaar heeft geschreven. Binnenkort maar even naar Haarlem om een stapeltje te laten signeren! Bestel direct via onze homepage met isbn 9789045020334 of kom langs bij Boekhandel Jaspers.
57
Romain Puertolas - Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt
Romain Puertolas - Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt
Wat een mooi boekje is Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt. Zowel qua vormgeving (ik ben gek op boeken, niet alleen op lezen) als qua inhoud. Providence staat op het punt om op het vliegtuig te stappen om haar adoptiedochter Zahera op te halen in een ziekenhuis in Marokko. Daar woont Zahera al haar hele leven want ze is ziek. Zoals ze zelf zegt, er zit een wolk in haar longen. Maar Providence komt niet weg, er is een vulkaan uitgebarsten op IJsland waardoor er geen vliegverkeer mogelijk is. Daarom moet ze overgaan tot bijzonder maatregelen. Het kleine meisje dat een wolk heeft ingeslikt is een mooi boekje. Het is zowel ontroerend als zeer komisch!
58
Cilla & Rolf Börjlind - Springvloed
Cilla & Rolf Börjlind - Springvloed
Opnieuw is er een Scandinavisch duo dat zich kan meten met de wereldtop op thrillergebied. Cilla en Rolf Börjlind hebben met Springvloed een debuut afgeleverd dat staat als een huis. Alhoewel.. debuut? Het duo heeft als scenarioschrijvers al lang bewezen het genre zeer goed in de vingers te hebben. Springvloed is de eerste Rönning en Stilton thriller en ik hoop dat er meer gaan verschijnen. Tom Stilton is een aan lager wal geraakte rechercheur. Dat zijn we natuurlijk vaker tegengekomen in thrillers (denk bijvoorbeeld aan Bennie Griessel met zijn drankproblemen (hoofdpersoon in veel boeken van Deon Meyer), Carl Mørck met zijn op de klippen gelopen huwelijk (serie Q van Jussi Adler-Olsen)). Maar als u dacht op dat gebied alles wel gelezen te hebben is Tom Stilton toch net even anders. Stilton leeft al jaren op straat nadat hij door een zaak psychisch in de knoop is geraakt. Olivia Rönning, de tweede hoofdpersoon zit nog op de politieacademie. Voor haar studie duikt ze in de onopgeloste strandmoordzaak. Olivia gaat op zoek naar Stilton en langzaam maar zeker komen ze dichter bij de gruwelijke waarheid. Verschillende verhaallijnen komen bij elkaar in een verrassende ontknoping. Het boek is ondanks de onalledaagse hoofdpersonen zeer geloofwaardig. En vooral spannend. Een boek om lekker in 1 ruk uit te lezen. Bestel Springvloed via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
59
Deon Meyer - 7 dagen
Deon Meyer - 7 dagen
Goede wijn behoeft geen krans. Na het enorme succes van ‘13 uur’, dat vorig jaar werd verkozen tot thriller van het jaar door de VN-thrillergids is Deon Meyer definitief doorgebroken. Wie ook zijn boeken Duivelspiek en Feniks heeft gelezen weet dat ‘13 uur’ geen toevalstreffer was. De reeks met Bennie Griesel is van het allerhoogste niveau. Toch zijn er nog veel mensen die geen kennis hebben gemaakt met deze Zuid-Afrikaanse topauteur. Op de achterflap van ‘7 dagen’, het nieuwste boek van Deon Meyer, staat een quote uit het NRC waar ik mij volledig in kan vinden: ‘Meyer combineert als thrillerschrijver het beste van sommige van zijn collega’s. Zijn dialogen kunnen soms net zo knisperen als die van Elmore Leonard. De snelle actie in zijn verhalen en zijn plots kunnen zo spannend zijn als bij Lee Child en Stieg Larsson. Zijn hoofdpersoon Bennie Griessel is als personage net zo overtuigend als Kurt Wallander of John Rebus. En Meyer schrijft bijna net zo goed als Indridason en zelfs beter, want minder wijdlopig, dan Mankell.’ Wie nog niet overtuigd is moet zich laten overtuigen door ‘7 dagen’. Een sluipschutter schiet iedere dag een politieman neer totdat de moord op topadvocate Hanneke Sloet is opgelost. Bennie Griessel moet de zaak opnieuw onderzoeken. Onder grote druk van de media, de schutter en politiek stort Griessel zich op de zaak. Bestel 7 dagen via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
60
Ilse Bos - Troep
Ilse Bos - Troep
Op deze plek bespreken we niet vaak kinderboeken, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. En troep bespreken we hier al helemaal nooit, maar ook daarin komt nu verandering. Troep is het eerste boek van Ilse Bos en is verschenen bij Lemniscaat. Toen ik dit boek in handen kreeg ging ik weer even vijfentwintig jaar terug in de tijd. Als kind wilde ik de boeken van Lemniscaat niet bij de bibliotheek lenen. Die wilde ik namelijk zelf hebben en op mijn boekenplank een ereplaats geven nadat ik ze gelezen had. Datzelfde gevoel kwam weer helemaal terug onder het lezen van Troep. Troep is een heerlijk jeugdboek vol fantasie, humor en een heerlijk verhaal waar je je helemaal in kunt verliezen. Maar het boek is ook nog eens geweldig verzorgd met mooi papier, oog voor details en de illustraties van Linde Faas zijn helemaal raak. Ze passen bij het boek als de illustraties Fiep Westerdorp bij Pluk van de Petteflat, van Quentin Blake bij de boeken van Roald Dahl en de tekeningen van Annet Schaap bij de Hoe overleef ik serie. Troep gaat over dertien kinderen die samen op de boot De Blauwtje wonen. Hun moeder Taatje komt eens in de zoveel weken even thuis. De rest van de tijd reist ze de hele wereld over opzoek naar haar grote liefde Willem. De kinderen hebben het prima voor elkaar op de Blauwtje maar moeten op allerlei manieren uit handen zien te blijven van mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau. Meer ga ik over het verhaal niet verklappen. Ik zou natuurlijk nog kunnen vertellen dat Troep doet denken aan Pippi Langkous van Astrid Lindgren en De kleine kapitein van Paul Biegel, maar dat ga ik niet doen. Want Troep is gewoon Troep. En zou best eens kunnen uitgroeien tot een echte Lemniscaat klassieker. Bij mij krijgt het in ieder geval een ereplaatsje in mijn boekenkast. Zo nu en dan zal ik het er nog eens uit pakken om even na te genieten en om het over een paar jaar voor te lezen aan mijn kinderen! Bestel Troep via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
61
Jan van Aken - De afvallige
Jan van Aken - De afvallige
De afvallige van Jan van Aken is met geen enkel ander boek te vergelijken. Na toprecensies in onder andere Het Parool, NRC en De Volkskrant was ik wel erg nieuwsgierig naar dit boek. En ik heb genoten. Een unieke leeservaring wacht je vanaf het moment dat je het boek openslaat. De afvallige speelt zich af in de vierde eeuw na Christus. Het Romeinse rijk is in verval aan het raken. Keizers volgen elkaar snel op. De afvallige (keizer Julianus) is vermoord en barbaarse volken trekken over de grenzen het Romeinse rijk binnen. Christelijke groeperingen proberen in deze chaotische periode aan macht te winnen (en komen er in het boek niet erg goed van af). Wijnhandelaar en wijnverslaafde Swintharik zit op een pilaar. Dan wordt hij herkend en gaat opnieuw op de vlucht. Verschillende mensen zijn naar hem opzoek. Zou het waar zijn wat hij zegt dat hij de moordenaar is van De afvallige? De figuur Swintharik zal ik niet snel vergeten. Hij werkt met zijn eeuwige drankzucht, veroorzaakt door de beet van een slang, regelmatig op de lachspieren. En als ik in de toekomst iets lees of hoor over de vierde eeuw zal waarschijnlijk de 4de eeuw van Jan van Aken in mijn verbeelding verschijnen. Tot slot; zo nu en dan hebben we gesigneerde exemplaren van De afvallige op voorraad, want Jan van Aken woont in Badhoevedorp. Wie geen genoeg krijgt van Swintharik kan het debuut van Jan van Aken lezen: Het oog van de Baselisk. Daarin speelt Swintharik een kleine rol als oude man. Bestel De afvallige van mijn vader via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
62
Lisa Ballantyne - De schuldige
Lisa Ballantyne - De schuldige
De schuldige van Lisa Ballantyne is opnieuw een pareltje van uitgeverij Orlando. Een pareltje van ruim 400 pagina’s dat wel. En het had best iets korter gekund. Maar dat is dan ook mijn enige puntje van kritiek op dit debuut dat zich niet laat vangen in het een bepaald genre. Want het is spannend. Een knappe psychologische roman. En een boek dat ook literair staat als een huis. Kortom een zeer knap debuut. De elfjarige Sebastian wordt er van beschuldigd in de speeltuin op een schokkende manier zijn vriendje te hebben vermoord. Advocaat Daniel Hunter gaat Sebastian verdedigen. Het verhaal van Sebastian brengt hem terug naar zijn eigen jeugd. Wanneer vervolgens zijn stiefmoeder Minnie overlijdt, waar hij al jaren geen contact meer mee heeft. De schuldige is een buitengewoon indringend boek. Ik kan er nog heel veel woorden aan wijden, maar de omslagfoto is geweldig gekozen. Het treft de sfeer van het boek in 1 oogopslag. Bestel De schuldige via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
63
Walter Lucius - De vlinder en de storm
Walter Lucius - De vlinder en de storm
De vlinder en de storm is nog maar net verschenen. Toch wacht ik al vol spanning op het tweede deel van de Hartland trilogie. Want deel 1 is goed. Heel goed. Een Nederlandse topthriller die alles in zich heeft wat een goede thriller nodig heeft. Het is erg goed geschreven, heeft leuke personages, een goed verhaal en is spannend. In het Amsterdamse bos wordt een Afghaans kind in traditionele Afghaanse kleding gevonden. Het kind is aangereden en op sterven na dood. Dezelfde nacht brandt er een auto uit in het bos. In de kofferbak worden de verkoolde lichamen van twee mensen gevonden. Journaliste en kickbokster Farah Hafez krijgt bij toeval weet van de gebeurtenissen, voelt zich verbonden met het kind en gaat op onderzoek uit. Ik heb het nooit eerder gezegd over een boek omdat het de verwachtingen wel erg hoog gespannen maakt, maar De vlinder en de storm is het Nederlandse antwoord op het Scandinavische thrillergeweld. Bestel De vlinder en de storm via http://jaspers.deboekhandel.nl of ga direct naar Boekhandel Jaspers.
64
Arjen Lubach - IV
Arjen Lubach - IV
De Dan Brown hype van een paar jaar geleden is weer voorbij. Aardige, slechte en nog slechtere historische thrillers buitelden over elkaar heen na het succes van Dan Brown. Iedere uitgever wilde mee profiteren van het succes in dit genre. Gelukkig wordt er nu weer gekeken naar echte kwaliteit en dat geeft jonge schrijvers met talent de mogelijkheid de aandacht te krijgen die ze verdienen. En IV verdient die aandacht zeker! De eerste thriller van Arjen Lubach pakt van begin tot eind of liever gezegd van alfa tot omega. Over het verhaal zelf ga ik niet te veel verklappen, behalve dat het met zeer veel vaart geschreven is en leidt tot een zeer verrassend slot. De historische achtergronden zijn leuk al hoop ik wel dat er geen mensen zijn die deze thriller als non-fictie gaan beschouwen (zoals bij de Da Vinci code gebeurde). IV is puur ontspanning van hoog niveau. Een thriller die in één ruk genoten moet worden en gilt om een verfilming.
65
Murat Isik - Verloren grond
Murat Isik - Verloren grond
Dit wordt het jaar van de Murat Isik. Het is al even geleden dat de debuutroman Verloren grond van deze Amsterdammer met Turkse roots is verschenen, maar veel mensen zullen het boek dit jaar gaan ontdekken. Ik moet eerlijk toegeven dat het boek mij ook even was ontgaan. Maar toen ik het boek dat al eventjes op het stapeltje 'nog niet gelezen' lag eenmaal had open gedaan was ik verkocht. En ik ben er van overtuigd dat er nog heel veel lezers gaan volgen. Verloren grond is een prachtig geschreven, sfeervolle vertelling waar je direct in meegezogen wordt. Het boek speelt zich af in een klein dorpje in Turkije en is losjes gebaseerd op de eigen familiegeschiedenis van Murat Isik. Meer verklap ik niet. Lezen en genieten!
66
Mark Billingham - Ten dode opgeschreven
Mark Billingham - Ten dode opgeschreven
Wat een geweldige leeservaring is Ten dode opgeschreven van Mark Billingham! Een gijzelingsdrama dat heel bijzonder uitpakt en zicht geeft op verschrikkelijk foute personen. De hoofdpersoon Tom Thorne is grandioos. Een heldhaftige en ongeremde jongen die er vol tegen aan gaat. In sneltreinvaart dender je naar een ontzettend goed slot! Een aanrader en zeker een 'Onze keus'! Op voorraad bij Boekhandel Jaspers of direct te bestellen via http://www.deboekhandel.nl
67
Jonathan Tropper - Ik rouw van jou
Jonathan Tropper - Ik rouw van jou
Op de inkoopbeurs werd dit boek me door jullie vertegenwoordiger in de handen gedrukt en belandde bij mij precies op het juiste moment op de stapel naast mijn bed: ik had me net met tussenpozen drie weken verdiept een prachtig, doch zeer zwaar verhaal over een Afrikaanse vluchteling in Amerika. Tijd voor iets luchtigers! Tropper beschrijft in dit boek de dagen na het overlijden van de vader van hoofdpersoon Judd. Naar joodse gewoonte komt de hele familie ‘sjivve doen’: Judd verblijft samen met z’n moeder, broers, zus en aangetrouwde familie in zijn ouderlijk huis, waarin dagelijks hordes mensen de nabestaanden komen condoleren vergezeld van bergen eten en drinken. Uiteraard komen de meest bizarre types voorbij, hetgeen voor de nodige hilariteit zorgt. Maar nog geestiger is het geharrewar tussen de gezinsleden onderling, waarbij langzamerhand duidelijk wordt waarom de broers en zus op deze manier met elkaar omgaan. Tijdens het lezen ben ik regelmatig in lachen uitgebarsten, waarop diverse huisgenoten me vertwijfeld vroegen wat ik in hemelsnaam aan het lezen was: zo duidelijk geëtaleerd plezier zijn ze van mij als doorgewinterde lezer niet gewend! Maar het allermooist van dit boek vind ik dat na al het leedvermaak en alle bizarre wendingen naarmate het verhaal vordert je steeds meer ontroerd raakt en je het jammer vind als de sjivve is uitgezeten en alle familieleden weer hun eigen leven verder gaan leven. Je zou graag met ze meewillen. Ik rouw van jou is eerder verschenen onder de titel 7 dagen, 7 nachten. Meer dan terrecht krijgt het een tweede kans onder de titel Ik rouw van jou.
68
Jan Brokken - De vergelding
Jan Brokken - De vergelding
Waargebeurd dorpsdrama in oorlogstijd. Een Duitse soldaat komt om door een elektriciteitskabel die over de weg hangt. De Duitsers nemen keihard wraak. Maar was het een aanslag door het verzet of een noodlottig ongeluk? Het drama werkt in het dorp door tot op de dag van vandaag. Jan Brokken deed gedegen onderzoek wat heeft geresulteerd in een bijzonder boek dat pakt van het begin tot het eind. Direct leverbaar bij ons in de winkel of via http://www.deboekhandel.nl
69
J.R. Moehringer - De spiegelwereld van Willie Sutton
J.R. Moehringer - De spiegelwereld van Willie Sutton
De spiegelwereld van Willie Sutton staat garant voor 100% leesgenot. Wat eer heerlijk boek en wat een fascinerende figuur is Willie Sutton. Willie groeit op in de arme Ierse wijk van New York. Door zijn eerste vriendinnetje en zijn grote liefde Bes wordt hij aangezet tot zijn eerste roof. Hij beroofd haar steenrijke vader die Willie verboden heeft nog langer contact te hebben met Bes. Op hun vlucht worden ze gepakt en Willie komt voor het eerst in de gevangenis terecht. Na zijn vrijlating heerst er grote armoede en werkeloosheid in de stad. Dan begint zijn grote carrière als bankovervaller. Je maakt in het boek kennis met Willie op het moment dat hij als oude man wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een beroemdheid (of zoals hij zelf zegt een antiheld). Met een verslaggever en een fotograaf gaat hij al de plekken in New York af die een rol spelen in zijn levensverhaal. Ik was heel benieuwd hoeveel J.R. Moehringer zelf heeft verzonnen en hoe dicht het boek bij de historische Willie Sutton komt. Dus ik heb Wikipedia geraadpleegd en ontdekt dat veel details van zijn bankroven, gevangenisstraffen en ontsnappingen precies zo gebeurt zijn als in het boek. Willie Sutton zal mij voorlopig niet los laten. Want wat is het een bijzonder verhaal en wat is het goed geschreven.
70
Dennis Lehane - Nachtleven
Dennis Lehane - Nachtleven
Is het een historische roman of een (literaire) thriller? Dat vroeg ik mij even af toen ik begon in Nachtleven van Dennis Lehane. Maar die vraag hield mij al snel niet meer bezig omdat het boek zo ontzettend lekker geschreven is. En eigenlijk is het zowel als historisch boek als als thriller een zeer geslaagd boek. Ik heb verschillende literaire romans gelezen die zich net als Nachtleven afspeelden in de jaren 20 in de Verenigde Staten, maar lang niet zo konden boeien als dit boek. Heel wat historische romans doen wat gekunsteld aan, maar in Nachtleven waan je je in Boston in 1926. De sfeer op de straat dringt in je hoofd, de geur dringt in je neus en als je opkijkt van je boek ben je verbaast dat je weer in 2012 bent beland. De hoofdpersoon van Nachtleven is Joe Coughlin, een jonge crimineel die verliefd wordt op de maîtresse van een van de topmannen uit de onderwereld. Joe Coughlin groeit in de loop van het boek uit tot een heel belangrijke figuur in de onderwereld. De morele dilemma’s waar hij tegenaan loopt geven het boek nog eens een extra dimensie. Er zijn al tien boeken van Dennis Lehane in het Nederlands verschenen, maar nog altijd heeft hij in ons land niet de naam die hij in Amerika heeft. Uitgeverij Anthos wil er alles aan doen om van Nachtleven een succes te maken. En dat is helemaal terecht want Dennis Lehane schrijft gewoon heel erg goed.
71
Barbara Constantine - Waarom Ferdinand niet lang alleen bleef
Barbara Constantine - Waarom Ferdinand niet lang alleen bleef
Het afgelopen jaar zijn er in ons land bijna 200.000 exemplaren verkocht van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Een boek dat vrijwel iedereen met plezier kan lezen. En wij raden het dan ook aan jong en oud, man en vrouw, lezer en niet-lezer. Waarom Ferdinand niet lang alleen bleef van Barbara Constantine wordt op de cover aangeprezen als een boek ‘voor de liefhebbers van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. En inderdaad heeft het boek er veel van weg. In meerdere opzichten. De looks van het boek zijn al helemaal goed; vrolijke kleuren, een fris lettertype en een sfeervolle omslagfoto. Ook de titel van het boek en de titels van de verschillende korte hoofdstukken doen denken aan de bestseller van Jonas Jonasson. Het verhaal speelt zich af in een klein Frans plattelands dorpje rond Ferdinand en zijn familie en vrienden. Wanneer het huis van de buurvrouw van Ferdinand stormschade oploopt stelt hij voor dat ze bij hem komt slapen. En omdat zijn hoeve toch voor het grootste deel leeg staat komt van het 1 het ander en sluiten meer oudjes zich aan. Ieder met hun eigen eigenaardigheden en geschiedenis wat leidt tot komische en soms ontroerende situaties. Het boek had wat mij betreft nog wat dikker mogen zijn. Er blijven nog verschillende open eindjes waar de auteur nog leuke dingen mee had kunnen doen. Dat neemt niet weg dat ik het boek zeker ga aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een luchtig verhaal met de nodige humor.
72
Ferdinand von Schirach - De zaak Collini
Ferdinand von Schirach - De zaak Collini
Na twee briljante verhalenbundels wachtte ik met spanning op de eerste roman van Ferdinand von Schirach. Zouden mijn hoge verwachtingen terecht blijken? Ja, mijn hoge verwachtingen zijn helemaal terecht. De zaak Collini is geschreven in dezelfde sublieme stijl als de verhalenbundels Misdaden en Schuld. Het is geen dik boek, want Ferdinand van Schirach heeft niet meer dan zo’n 150 pagina’s nodig om een boek te schrijven waar je na dichtslaan nog dagenlang over na loopt te denken. Over het verhaal wil ik niet al te veel kwijt. Een net afgestudeerde advocaat krijgt de verdediging toegewezen van de moordenaar van een rijke industrieel. De moordenaar heeft direct bekend maar wil over het motief niets kwijt. Lees dit boek, geniet, lees het nog eens en geef het cadeau aan iedereen. Want De zaak Collini is meesterlijk. Ik zeg het nog eens, De zaak Collini is meesterlijk.
73
Fabio Genovesi - Vissen voeren
Fabio Genovesi - Vissen voeren
Sinds het enorme succes van De eenzaamheid van de priemgetallen worden veel Italiaanse auteurs in ons land uitgegeven met een gezicht half verscholen achter bladeren. Zo ook Vissen voeren van Fabio Genovesi. En het is een mooi omslag, maar het zette mij een beetje op het verkeerde been. De eenzaamheid van de priemgetallen is vooral een heel mooi boek, Vissen voeren daarentegen is mooi, maar vooral heel erg leuk. Het boek speelt zich af in een door stinkende slootjes omgeven dorp in een achtergebleven deel van Toscane. Fiorenzo lijkt niet voor het geluk geboren. Hij mist een hand, die hij verloren heeft bij een vuurwerkongeluk en zijn moeder leeft niet meer. Zijn vader houdt zich vooral bezig met het Kampioentje, een groot wielertalent dat hij ontdekt heeft. Maar dan ontmoet Fiorenzo een (veel oudere) vrouw die zijn leven op de kop zet. Vissen voeren is door uitgeverij Signatuur voorzien van een harde kaft, met stofomslag en leeslintje. En terecht, want dit is een boek om van te genieten, om na lezing nog eens uit de kast te pakken en om heel veel cadeau te geven. Een heerlijk boek waar ik van heb genoten vanaf de eerste bladzijde. Fabio Genovesi weet regelmatig een grote glimlach op je gezicht te toveren, maar raakt ook een gevoelige snaar.
74
Håkan Nesser - De man zonder hond
Håkan Nesser - De man zonder hond
Håkan Nesser heeft vooral veel bekendheid bij de kijkers van de Van Veeteren. Een Zweedse detective-serie uit 2005 naar de thrillers van Nesser. De man zonder hond is het eerste deel van een nieuwe reeks met inspecteur Barbarotti als hoofdpersoon. Het eerste deel van de Barbarotti-reeks is echter een stuk beter dan Van Veeteren. De familie Hermansson is niet echt wat je noemt een liefdevolle familie. Wanneer de familie bij elkaar komt om zowel de 65ste verjaardag van opa als de 40ste verjaardag van de oudste dochter te vieren verdwijnen er twee familieleden. Dat is het moment dat inspecteur Barbarotti (op pagina 174!) voor het eerst ten tonele verschijnt. De man zonder hond is doorspekt met droge humor. Vooral het eerste deel over de familie Hermansson is erg komisch, maar ook inspecteur Barbarotti is een zeer smakelijke hoofdpersoon. Het tweede deel uit deze reeks verschijnt deze maand al en is getiteld Een heel ander verhaal. Ik ben benieuwd!
75
Lucretia Grindle - Villa Triste
Lucretia Grindle - Villa Triste
Wat een geweldig goed boek en het is ook nog eens grotendeels waar gebeurd. Mijn eerste indruk was, wat het omslag betreft: een damesroman. Niets ten nadele daarvan, dat is het absoluut niet. Er zou in dit geval op het omslag mogen staan: literaire thriller. Een gegoede familie in Italië, waarvan een zoon en dochter in het verzet gaan in 1943, de partizanen groep en een dochter, die gaat in een ziekenhuis werken en ook meehelpt met ontsnappingen van geallieerde piloten en joodse medemensen. Zij is ook de schrijfster van de gebeurtenissen in een dagboek. Prachtig geschreven, duidelijke beelden van het familie/gezinsleven en het partizanenwerk. Heel spannend. Dan in 2006 wordt de eerste moord gepleegd. Daarna nog een tweede moord, voor de politie in de persoon van Pallioti, het begin van goed en diep speurwerk, dat terug gaat naar het partizanenwerk vanaf 1943. Een echte aanrader voor lezers van het betere politiespeurwerk en voor geïnteresseerden naar het verzet van de partizanen tegen de naziefascisten en de Duitsers in Italië tijdens de 2e WO. Ik raad iedereen aan; lezen dit boek en ga je verbazen over zoveel heldenmoed en afschuwelijk verraad. Het blijft lang in je hoofd nawerken en is zeer goed geschreven. Jan Agterhof, Boekhandel Jaspers
76
Jan Guillou - Bruggenbouwers
Jan Guillou - Bruggenbouwers
Bruggenbouwers is een heerlijk vakantieboek. Drie jonge broers, zoons van een Noorse visser, worden bij toeval ontdekt als begaafde handwerkers. Door een groep weldoeners uit de stad krijgen ze de kans om een ingenieursopleiding in Duitsland te volgen. Na hun studie gaan ze alle drie hun eigen weg. Van Scandinavië en Engeland tot Afrika. Dit eerste deel van de trilogie volgt de broers tot aan de eerste wereldoorlog. De verschillende verhaallijnen zijn makkelijk naast elkaar te volgen en laten je kennis maken met de geschiedenis van de verschillende landen aan het begin van de twintigste eeuw. In het bijzonder met de bouwkunst, en de menselijke offers die in die periode gebracht werden om grote bouwprojecten voor elkaar te krijgen. Bruggenbouwers is een bijzondere familiegeschiedenis en een interessant geschiedenisboek in 1. De uitgever heeft gekozen voor een gebonden uitgave voor maar 15 euro. Een hele goede keus want het boek ziet er voor 15 euro heel goed uit. Het nadeel is natuurlijk dat er wat goedkoper papier is gebruikt, waardoor het papier na mijn vakantie in Zuid-Frankrijk geel is geworden. Maar het blijft een hele mooie uitgave om te zien. Sjoerd Agterhof, Boekhandel Jaspers
77
Christoffer Carlsson - De vrouw die uit het niets kwam
Christoffer Carlsson - De vrouw die uit het niets kwam
Het is om gekmakend jaloers op te worden hoeveel goede thriller auteurs er uit Scandinavië komen. Na Mankell, Stieg Larsson, Jo Nesbo, Jens Lapidus, Roslund & Hellstrom, Hakan Nesser, Obro & Tornbjerg (Schreeuw onder water, nu maar € 4,95) en natuurlijk Jussi Adler-Olsen, is er nu ook Christoffer Carlsson. De vrouw die uit het niets kwam is zijn debuut. Van al zijn voorgangers deed het mij het meest denken aan Jens Lapidus. Niet qua schrijfstijl, maar wel wat betreft het verhaal. Net als bij Lapidus is er in het boek geen hoofdpersoon die inspecteur of journalist is of iets dergelijks, maar een kleine crimineel. Vincent Franke is een zwaar verslaafde dealer. De Stockholmse onderwereld dumpt een bange en mishandelde vrouw bij hem in huis die hij moet vasthouden. Zo plotseling als ze gekomen is, is ze ook weer vertrokken, maar Vincent kan haar niet vergeten en riskeert het weinige dat hij nog heeft om haar te vinden. De vrouw die uit het niets kwam is spannend, intrigerend en ook mooi. Christoffer Carlsson is wederom een groot talent uit Zweden en ook dit boek wordt uitgegeven door De Geus. In Nederland toch de uitgeverij die altijd voorop heeft gelopen met het vertalen van Scandinavische auteurs.
78
Stephan ter Borg - Orang-oetans drijven niet
Stephan ter Borg - Orang-oetans drijven niet
Tijdens mijn koffiepauze proefde ik een klein stukje van Orang-oetans drijven niet. Na twee pagina's had ik drie keer hardop gelachen en wist ik dat ik dit absoluut direct wilde uitlezen. Het boek waar ik al in bezig was moest maar even wachten. Orang-oetans drijven niet is het tragikomische verhaal van een jongen die opgroeid in Hilversum met zijn zwaar gehandicapte oudere broer Ernst. De hoofdpersoon heeft geen enkele ambitie. In tegenstelling tot zijn vader die met zijn ondernemingslust nogal eens als een brontosaurus door Madurodam heen dendert. Alle figuren uit het boek hebben iets tragisch, maar Stephan ter Borg schrijft het op met heel veel humor. Ik denk dat vooral de mannelijke lezers heel veel plezier zullen hebben om dit boek. Bij Boekhandel Jaspers krijgt het in ieder geval direct het keurmerk Onze Keus! Stephan ter Borg is een groot talent waar we hoop ik nog veel meer van kunnen lezen.
79
Anne-Gine Goemans - Glijvlucht
Anne-Gine Goemans - Glijvlucht
Ik heb nog weinig romans gelezen die zich helemaal afspelen in de Haarlemmermeer. De polder spreekt niet erg tot de fantasie van romansschrijvers. Ten onrechte heeft Anne-Gine Goemans met Glijvlucht aangetoond. De Haarlemmermeerpolder in het heden en verleden zijn het decor voor een bijzonder verhaal over vriendschap, liefde en anders zijn. En het is nog heel erg actueel ook. Schiphol heeft de discussie over het vergassen van ganzen op de luchthaven weer op de agenda gezet de afgelopen tijd omdat er verschillende incidenten zijn geweest waar ganzen bij waren betrokken. Gieles, de hoofdpersoon uit Glijvlucht is een echte ganzen liefhebber. Hij woont met zijn vader en oom bij een spotterscamping langs de landingsbaan. Zijn moeder is altijd op reis, maar hij bedenkt een gewaagd plan om een held te worden en zijn moeder weer thuis te krijgen. De hoofdrol in zijn plan is weggelegd voor zijn ganzen en het vliegtuig waarin zijn moeder thuis zal komen. Een tweede verhaallijn speelt zich af rond de drooglegging van de Haarlemmermeer. Beide verhaallijnen lezen heerlijk weg. Al snel ben je 400 pagina's verder en sla je het boek dicht met minstens een glimlach op je gezicht! Een aanrader voor een groot publiek. Zeker ook voor jongeren die beginnen met het lezen van literaire romans. Het is geen moeilijk boek en door de jonge hoofdpersonen kunnen scholieren zich makkelijk inleven in het boek.
80
Chad Harbach - De kunst van het veldspel
Chad Harbach - De kunst van het veldspel
Niet te missen dit jaar is het boek De kunst van het veldspel van Chad Harbach. In februari was er geen krant, tijdschrift of televisieprogramma waarin het boek niet besproken werd. Nu is dat niet altijd een goed teken (vorig jaar heb ik om die reden het boek James Worthy half gelezen, zonde van mijn tijd het boek was het niet waard…), maar bij De kunst van het veldspel is dat meer dan terecht. Dit is het boek dat John Irving al jaren probeert te schrijven, maar wat hem al jaren niet meer lukt. The art of fielding (de originele titel bekt een stuk lekkerder dan de Nederlandse vertaling) is zeker geen boek waar alleen sportliefhebbers van zullen genieten. Die indruk kon je krijgen in de media, met onder andere Mart Smeets bij DWDD. Een van de eerste klanten die om het boek vroeg bij ons in de winkel vertelde ik dat ik het boek ook aan het lezen was, waarop hij zei: ‘ah, jij bent ook een honkballiefhebber’! Nee, ik ben geen honkballer, maar een lezer! Natuurlijk heel erg leuk dat sportliefhebbers naar de winkel rennen voor dit boek, maar het is zeker ook een grote aanrader voor iedereen die houdt van een lekker meeslepend verhaal! Het speelt zich af rond het honkbalteam van een kleine Amerikaanse universiteit. Henry Skrimshander is een zeer getalenteerde korte stop en hij wordt ontdekt door Mike Schwartz, de aanvoerder van het honkbalteam.
81
Tom Rob Smith - Agent 6
Tom Rob Smith - Agent 6
Agent 6 is het laatste deel van de trilogie rond KGB- agent Leo Demidov. De triologie begon met Kind 44, dat zich afspeelde in het Rusland van Stalin. Kind 44 is nog altijd 1 van de beste thrillers die ik gelezen heb. Het tweede deel van de trilogie (Kolyma) viel na Kind 44 wat tegen, maar toch was ik erg blij dat nu het derde deel van de trilogie verschenen is. En Agent 6 is een mooi slot van de reeks. Een echte thriller is het niet, maar pakkend is het boek zeker. Leo Demidov probeert een nieuw leven op te bouwen en zijn KGB verleden achter zich te laten. Dan wordt Leo's gezin gevraagd mee te gaan op een reis naar New York, waar een concert zal plaatsvinden van Amerikaanse en Russische kinderen om de relaties tussen beide landen te verbeteren. Voor Leo's gezin loopt het concert fataal af en Leo neemt zich voor de dader te vinden. De historische achtergrond van dit boek is weer fantastisch neergezet. Als lezer wordt je meegenomen van Moskou naar New York tijdens de koude oorlog en vervolgens van de oorlog tussen Rusland en Afghanistan opnieuw naar New York.
82
Stephen King - 22-11-1963
Stephen King - 22-11-1963
Stephen King is natuurlijk een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Toch heb ik nog maar een enkele Stephen King gelezen. Zijn boeken trekken mij niet erg. Maar het idee van 22-11-1963 boeide mij direct toen ik het voor het eerst tegen kwam in de aanbieding van Uitgeverij Luitingh. Jake Epping krijgt een bizar telefoontje van Al, de eigenaar van het hamburgerrestaurant waar hij altijd naar toe gaat. Een hamburgertent waar weinig klanten komen en waar over gezegd wordt dat het vlees daar zo goedkoop is omdat het van zeer dubieuze afkomst is. Jake moet direct naar Al toekomen. In de bijkeuken van het restaurant blijkt een onzichtbare trap te zitten die leidt naar 1958. Al koopt zijn vlees al jaren in in 1958, toen de prijs nog laag en de kwaliteit nog hoog was. Stephen King speelt met het gegeven tijdreizen. Met dit soort komische vindingen, maar ook in het groot, wanneer Jake de moord op John F. Kennedy wil gaan voorkomen. Zijn ingrijpen in het verleden heeft andere gevolgen dan waar Jake op hoopt... Leuk aan 22-11-1963 is ook het tijdsbeeld dat wordt geschetst. Verschillen in normen en waarden (Jake verteld op een gegeven moment dat er in 2011 een neger in het Witte Huis zit), in geuren en smaken (stinkende fabrieken en heerlijke limonade) en meer van dat soort dingen maken dit boek compleet. Een lekkere leeservaring, echt niet helemaal perfect, maar Onze Keus zeker waard!
83
Mary Beard - Pompeii
Mary Beard - Pompeii
Pompeii. Ik ben er nog nooit geweest, maar zal er na het lezen van dit boek absoluut een keer gaan kijken. Niet dat dit boek alle verhalen die er de ronde doen over Pompeii aanwakkert. Integendeel. Het blijkt een mythe dat de inwoners van Pompeii werden overvallen door de uitbarsting van de Vesuvius. Al dagen van te voren waren er voortekenen van de uitbarsting. Ook wordt vaak beweerd dat alle inwoners van de stad zijn omgekomen. Mary Beard laat zien dat dat ook niet waar is en het merendeel was gevlucht. Het Pompeii dat overblijft nadat Mary Beard alle mythen ervan af heeft gepeld is echter minstens zo fascinerend! En de overeenkomsten van het Pompeii van 79 na Chr. met onze maatschappij in 2009 na Chr. zijn vaak verbazingwekkend. Een aanrader! En nu verkrijgbaar in een zeer voordelige editie voor maar € 10,-!
84
Dave Eggers - Zeitoun
Dave Eggers - Zeitoun
Een boek dat al een aantal maanden in de winkel lag en dat ik eigenlijk al die tijd al wil lezen is Zeitoun van Dave Eggers. Jaren geleden heb ik Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit gelezen en ik vond dat toen inderdaad een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Maar om onduidelijke redenen heb ik daarna nooit meer iets van Dave Eggers gelezen. Na het lezen van Zeitoun ga ik zeker een inhaalslag maken en zijn andere boeken ook lezen. Tot nu toe liep Zeitoun in onze winkel kalm. Maar ook daar komt nu verandering in. Afgelopen weekend verkochten we evenveel exemplaren als in de maanden daarvoor. Klanten blijken maar een kleine aansporing nodig te hebben om dit boek te kopen. Het (volgens mij erg mooie) omslag doet wat denken aan klassieke jongensboeken. De titel zegt mensen in eerste instantie ook niet veel. Een klein beetje uitleg helpt. Zeitoun is het onvoorstelbare verhaal van de familie Zeitoun in New Orleans ten tijde van de orkaan Katrina. Abdulrahman Zeitoun is een Amerikaan afkomstig uit Syrie, heeft zijn eigen aannemersbedrijf en hij besluit de stad niet te verlaten als de orkaan er aan komt. Dave Eggers heeft zijn verhaal opgeschreven op onnavolgbare wijze! Het is een heel toegankelijk boek, voor een heel groot publiek, voor zowel thrillerlezer als meer literaire lezers. Omdat we nog steeds heel enthousiast zijn met Zeitoun en we zeker weten dat iedere lezer blij is met dit boek hebben we een grote partij ingekocht en kost Zeitoun bij Boekhandel Jaspers nu maar 5,95 in plaats van 12,50.
85
Knof - Saladedagen
Knof - Saladedagen
Om direct met de deur in huis te vallen, WAT EEN ONTZETTEND LEUK BOEK, HEB ME ROT GELACHEN !!!!!!!! Studententijd-vriendinnen-werkomgeving-zwangerschap (en wat er aan vooraf gaat)-bevalling en vaderschap. Het boek heeft alles waar je om moet glimlachen tot in lachen uitbarsten. Ik heb het met zoveel plezier gelezen, dat ik het graag aanbeveel aan alle klanten die een leuk boeken zoeken waar iets om te lachen valt. KOOP: SALADEDAGEN! (Jan Agterhof, Boekhandel Jaspers)
86
Alice LaPlante - Hersenspinsels
Alice LaPlante - Hersenspinsels
Hersenspinsels van Alice LaPlante is een ontdekking! Het boek is zowel intrigerend qua onderwerp als knap geschreven en ook nog eens spannend. Jennifer White heeft haar baan als handchirurg op moeten geven omdat ze aan alzheimer leidt. Ze wordt verdacht van moord op haar beste vriendin, waarvan een aantal vingers chirurgisch zijn verwijderd. Als lezer krijg je een kijkje in het hoofd van een alzheimerpatiënt. Dat heeft Alice LaPlante heel knap gedaan en dat niet alleen. Minstens net zo boeiend is om te zien hoe de omgeving (haar kinderen, verplegers, politie) met de patiënt omgaat. Vaak wordt er totaal niet naar Alice geluisterd, terwijl ze regelmatig nog heldere momenten heeft. Soms wordt er door onbekende juist wel geluisterd en zie je hoe alzheimerpatiënten bewust of onbewust de schijn kunnen ophouden dat ze niets mankeren. Ik moest tijdens het lezen denken aan de literaire thriller Voor ik ga slapen van S.J. Watson , dat gaat over iemand die iedere morgen wakker wordt met bijna volledig geheugenverlies. Dit boek vertoont wat onderwerp betreft wel wat overeenkomsten met Hersenspinsels. Voor ik ga slapen wordt in veel recensies bejubeld en kreeg 5 sterren in de VN-thrillergids. Het is zeker een originele thriller, maar het kon mij niet half zoveel boeien als dit fantastische debuut van Alice LaPlante!
87
Rose Tremain - De onafwendbare dag
Rose Tremain - De onafwendbare dag
Rose Tremain in ondanks het behoorlijke aantal boeken dat in Nederlandse vertaling is verschenen; een boekverfilming met Hugh Grant en Meg Ryan in de hoofdrol en het ontvangen van de Orange Prize for Fiction, in ons land nog een behoorlijk onbekende naam. En dat is niet terrecht blijkt opnieuw bij haar nieuwste roman De onafwendbare dag. Evenals bij haar boek De kleur word je direct door het verhaal gegrepen. Anthony Verey heeft zijn leven lang een florerende kunsthandel gehad. Maar het wordt steeds minder. Hij is niet meer die man van aanzien die hij was en hij verkoopt nog zelden iets van waarde. Daarom besluit hij er even helemaal uit te gaan en zijn zus in de Cevennen te bezoeken. Eenmaal daar besluit hij zijn leven helemaal om te gooien en als zoveel rijke Engelsen een oude boerderij in Frankrijk te kopen. Hij is direct weg van het huis van Aramon Lunel. Deze verlopen figuur droomt ervan rijk te worden met de verkoop van zijn huis. Zijn zus Audrun woont ook op de familiegrond en wil absoluut niet dat de Mas Lunel wordt verkocht. Onvermijdelijk komt die ene onafwendbare dag. Zowel de personages, de beschrijvingen van de streek met de bewoners en de manier waarop Rose Tremain alles naar die ene onafwendbare dag toeschrijft maken dit boek een roman die je niet snel zult vergeten!
88
John Boyne - Witte veer
John Boyne - Witte veer
Van schrijver John Boyne las ik al eerder DE JONGEN IN DE GESTREEPTE PYJAMA, een wereldwijde bestseller, waar ik, als ik het eerlijk mag zeggen niet zo vreselijk veel aan vond. In één van zijn volgende boeken, HET WINTERPALEIS dook hij in de geschiedenis van Rusland, wat een prachtig, boeiend boek opleverde. Maar wat mij betreft overtreft meneer Boyne zichzelf in DE WITTE VEER. Hij vertelt het verhaal van Tristan Sadler, een oorlogsveteraan uit de Eerste Wereldoorlog in Engeland. Tristan komt een pakketje brieven brengen aan Marian Bancroft, de zus van Tristans’ broer Will, die de oorlog niet overleefde. En beetje voor beetje kom je erachter wat er zich precies heeft afgespeeld. Toen ik de achterflap van het boek las, trok het gegeven me niet zo : ik houd niet zo van oorlogsboeken en ongetwijfeld zou het een heel zielig verhaal worden. Maar wat weet die meneer Boyne een prachtig indringend verhaal neer te zetten. Een verhaal over twee individuen met al hun eigenaardigheden, een verhaal over moed, lafheid en trouw, een verhaal over vriendschap, liefde en haat, een verhaal over de bekrompen samenleving in het begin van de 20e eeuw. En dat op zo’n heftige,spannende en gevoelige manier geschreven dat je wel door MOET lezen. Ik kon niet wachten op mijn volgende pauze om weer verder te kunnen gaan!
89
Pierre Szalowski - Vissen veranderen bij kou van zwemrichting
Pierre Szalowski - Vissen veranderen bij kou van zwemrichting
Dit boek met een naar mijn mening erg mooi omslag (ontworpen door Dog and Pony) heb ik in 1 ruk uitgelezen. Het is het komische en ontroerende verhaal van een jongetje in Montreal die wil voorkomen dat zijn ouders gaan scheiden. Hij vraagt de hemel om hulp. De volgende dag beginnen de ergste ijsregens die Quebec ooit gekend heeft. De ijselijke kou brengt mensen dichter bij elkaar en verandert de levens van de inwoners van Montreal voorgoed. Alleen zijn ouders lijken er lange tijd niet door beïnvloed te worden. Vissen veranderen bij kou van zwemrichting heeft mij zeker niet onberoerd gelaten. Ik heb er erg om moeten lachen en (ik geef het toe) ook af en toe mijn ogen droog moeten maken om verder te kunnen lezen. Waarschuwing, als je niet houdt van een happy end: NIET LEZEN!
90
Paul Murray - Skippy tussen de sterren
Paul Murray - Skippy tussen de sterren
'Skippy dies' zal in Nederland verschijnen als 'Skippy tussen de sterren'. Deze titel is erg goed gekozen door vertaler Dirk-Jan Arensman. De titel krijgt op verschillende manieren betekenis in het boek. En mijn ervaring is dat mensen boeken met 'dood' in de titel heel onaantrekkelijk vinden. En het zou dood-zonde zijn als dit boek geen enorme bestseller wordt in ons land! Dit boek zal iedereen die ooit puber is geweest te pakken nemen. Want Skippy tussen de sterren is zowel eindeloos komisch als eindeloos tragisch. Het gaat over vriendschap, opgroeien, puberale problemen en onzekerheden, maar bovenal over verliefdheid in zijn meest pure vorm. Skippy sterft direct aan het begin van het boek in een Ed’s Doughnut House. Met de jam uit een donut laat hij op de vloer van het restaurant nog een boodschap achter voor het meisje waar hij van houdt. Wat volgt is het verhaal dat vooraf is gegaan aan Skippy's dood. Het verhaal van het dure katholieke internaat Seabrooks in een buitenwijk van Dublin. Het verhaal wordt vertelt vanuit allerlei verschillende personen in en rond Seabrook; priesters, schoolleiding, leraren, leerlingen en leerlingen van de naastgelegen meisjesschool. Alle personages zullen je nog lang bijblijven! De 664 pagina's van Skippy tussen de sterren vervelen geen moment. Letterlijke en figuurlijk een grote aanrader.
91
Jussi Adler-Olsen - Dossier 64
Jussi Adler-Olsen - Dossier 64
Het is niet erg origineel om een recensie te schrijven over het laatste boek van de bestsellerauteur van dit moment. Maar wat was het weer heerlijk om te lezen! Daarom kan ik het niet laten om de serie Q toch opnieuw onder de aandacht te brengen. Want er lopen nog miljoenen mensen in dit land rond die nog geen kennis hebben gemaakt met brigadier Carl Morck en zijn assistent Assad. Ik was vanaf deel 1 (De vrouw in de kooi) zeer enthousiast over de Serie Q, maar met deel 4, Dossier 64, is mijn enthousiasme nog veel groter geworden. Bij ons in de winkel in Badhoevedorp staan klanten en personeel nog weleens te discussiëren wat het beste deel is; deel 1, 2 of 3. Wie deel 4 gelezen heeft weet, dit is het beste deel uit de reeks tot nu toe! Meer dan terecht 5 sterren in de VN-thrillergids. Ik hou er niet van om al veel over de inhoud van het boek te vertellen, want ik ga ervan uit dat iedereen het zelf lezen wil. Ik wil wel vast kwijt dat het boek weer regelmatig erg komisch is, het draait om grootschalige misdaden waar veel mensen bij betrokken zijn en Jussi Adler-Olsen aan het eind van het boek nog een grote verrassing in petto heeft! Veel leesplezier.
92
Jonas Jonasson - De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Jonas Jonasson - De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Wat is het toch heerlijk om een vers boek in je handen te hebben en vanaf pagina 1 te weten dat je vanaf dat moment iedere vrije minuut in een heerlijk boek zit te lezen. De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween is zo'n boek. Meer dan 700.000 Zweden hebben het boek inmiddels gekocht. En ik hoop dat dat minstens zoveel Nederlandse lezers bijkomen. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen! Regelmatig vragen klanten naar een vrolijk boek. Een boek zonder ellende en narigheid. De komende tijd zal ik ze dan dit boek in handen stoppen. Het is puur ontspanning, erg grappig en dat in een boek waarin ook nog eens een aantal van de belangrijkste wereldleiders van de twintigste eeuw voorbij komen. De honderdjarige Allan klimt op de dag van zijn honderdste verjaardag uit het raam van het verzorgingstehuis. Vanaf dat moment raakt hij verwikkelt in een geweldig avontuur. Maar langzaam kom je er achter dat dat voor Allan niet ongewoon is, omdat hij tijdens zijn 100 jarige leven al heel wat heeft meegemaakt. De winnaar van de Swedish BookSellers Award krijgt van ons bij deze ook de Jaspers BookSellers Award!
93
Luc Panhuysen - Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743 -1795) in Zuid-Afrika
Luc Panhuysen - Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743 -1795) in Zuid-Afrika
Wie van reisverhalen en geschiedenis houdt zal smullen van Een Nederlander in de wildernis van Luc Panhuysen. Het boek beschrijft de vijf ontdekkingsreizen die de Nederlander Robert Jacob Gordon in de achttiende eeuw in Zuid Afrika maakte. Gordon was in dienst van de VOC als militair en had daarnaast een brede interesse in tal van onderwerpen en hield er een eigen huismuseum op na. Een heel interessant boek waarvan het commerciële succes moeilijk te voorspellen is. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat een dikke pil over de geschiedenis van Congo van een Vlaamse auteur zo'n succes zou worden... Ik denk dat dit boek hetzelfde lezerspubliek, waarbij de interesse voor de geschiedenis van het kolonialisme in Afrika is gewekt, ook zal boeien. Van harte aanbevolen! Sjoerd
94
Toine Heijmans - Op zee
Toine Heijmans - Op zee
De dubuutroman van Toine Heijmans zal je niet snel vergeten. Het boek gaat over een vader die drie maanden het kantoor achter zich laat en gaat zeilen. De laatste dagen van Denemarken terug naar Nederland vaart zijn 7 jarige dochtertje Maria mee. De verteller is heel trots dat Maria met hem mee zeilt en wil er alles aan doen om de tocht tot een succes te maken. In gedachten ziet hij zichzelf al met Maria de haven van Harlingen binnen varen. Maar dan lijkt er slecht weer op komst te zijn... Wat volgt is een heel beklemmend verhaal dat je niet weg kan leggen!
95
Tommy Wieringa - Ga niet naar zee
Tommy Wieringa - Ga niet naar zee
Voor de tweede keer deze boekenweek lees ik eigenlijk bij toeval een boek dat past binnen het boekenweekthema. Een echte biografieenlezer ben ik niet, dus het thema vond ik in eerste instantie niet erg aansprekend. Maar hoe langer ik er mee bezig ben, hoe meer bijzondere boeken er in binnen het thema blijken te passen, dan je in eerste instantie zou denken. Mijn aanraders waren tot zover in ieder geval Zeitoun van Dave Eggers, Opkomst en ondergang van Fokke en Sukke van Jean-Marc van Tol, Een Nederlander in de wildernis van Luc Panhuysen en Mama Tandoori van Ernest van der Kwast. Stuk voor stuk totaal andere boeken, met ieder hun eigen charme en (auto)biografische invalshoek. Daar komt nu met stip Ga niet naar zee van Tommy Wieringa bij. Een genot om op deze zonnige lentedagen op je dooie gemak tot je te nemen. Ga niet naar zee staat vol prachtige stukjes. Observaties uit zijn eigen leven, vaak vanaf het platte land. Door zijn ontspannen stijl komen bij mij herinneringen boven aan Tommy Wieringa's roman Joe Speedboot. En dat zijn heel goede herinneringen!
96
Joyce Maynard - Dochters van het land
Joyce Maynard - Dochters van het land
Orlando is een relatief nieuwe imprint van Uitgeverij A.W. Bruna. De doelgroep van Orlando is naar eigen zeggen 'de hoger opgeleide, moderne vrouw vanaf ca 30 jaar, die midden in het leven staat met familie, werk en vrienden en zich betrokken voelt bij haar naaste omgeving en de wereld wat verder weg'. Deze omschrijving past goed bij mij, behalve dan dat ik geen vrouw, maar een man ben. En inderdaad is 'Dochters van het land' een boek dat ik niet ga aanraden aan mannen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik 'Dochters van het land' met net zo veel plezier heb gelezen als de andere bestseller van Joyce Maynard 'Een lang weekend'. Het boek wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van twee meisjes en later vrouwen. Ze zijn op dezelfde dag geboren in twee totaal verschillende gezinnen in hetzelfde dorp. Ik vond het een erg mooi boek en raad het zeker aan aan de doelgroep! Ondanks de zeer slecht gekozen omslagfoto van een meisje in een afschuwelijke koltrui met 1 dicht oog...
97
Maite Carranza - Giftige woorden
Maite Carranza - Giftige woorden
Soms is het beter het achterflap van een boek niet te lezen. Ik las Giftige woorden in een ongecorrigeerde proefuitgave zonder tekst op de achterflap. Had ik die wel gelezen dan was ik misschien nooit aan het boek begonnen. Want dan had ik geweten dat de directe aanleiding voor Carranza om Giftige woorden te gaan schrijven de bekende verhalen van Natascha Kampusch en Elizabeth Fritzl waren. Dat gegeven trekt mij helemaal niet... Toch was het jammer geweest als ik dit boek had gemist, want het is een pakkende thriller. De verdwijningszaak waar het boek om draait houdt inspecteur Lozano al meer de vier jaar bezig. Het boek beschrijft de laatste dag voor zijn pensionering. Nog 1x loopt hij met zijn opvolger de feiten na. Het boek komt kalm op gang, doet de eerste hoofdstukken zelfs wat literair aan. Gaandeweg het boek komt er steeds meer vaart in, word je verschillende keren op het verkeerde been gezet en eindigt in een razend spannende finale!
98
Peter Buwalda - Bonita Avenue
Peter Buwalda - Bonita Avenue
Lang geleden dat ik zo ben verrast door een debuut! Bonita Avenue is een geweldig boek. In heel veel opzichten. Het is erg goed geschreven in een vlotte stijl, waardoor je het vuistdikke boek zo uitleest. Maar dat komt zeker ook doordat het een boek is met een heel goed verhaal. En daar houd ik van! Siem Sigerius is een man met een mooi leven. Deze bekende Nederlander woont in een mooie woonboerderij met zijn vrouw en twee dochters. Hij rector magnificus van de Twentse campusuniversiteit en in zijn jonge jaren Nederlands kampioen judo geweest. Maar zijn leven komt totaal op zijn kop te staan als hij gepolst wordt als de nieuwe minister van onderwijs en hij tegelijkertijd ontdekt dat zijn dochter Joni haar eigen pornosite heeft. Als Siem op onderzoek uitgaat begint het pas echt fout te gaan... Peter Buwalda is een schijver waar we nog veel van zullen horen en Bonita Avenue is een boek waar we nog veel van zullen horen!
99
Jessica Durlacher - De held
Jessica Durlacher - De held
Een prachtig familiedrama. Mooi geschreven, korte hoofdstukken, wat heel prettig leeft. Een familie met veel gevolgen van de 2de wereldoorlog, wordt in het heden nog steeds achtervolgd door een van de personen die grootvader in het verleden heel slecht heeft behandeld. Deze persoon wreekt zich door een aanranding en een gewapende, nachtelijke overval. Sommige momenten lijkt het heel spannend, daarna weer schokkend en ontroerend. Een echte aanrader voor iedereen die van een goede spannende roman houdt. Jan Agterhof Boekhandel Jaspers
100
Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke, deel 1 Prelude
Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke, deel 1 Prelude
Ik heb voor het eerst van mijn leven een Graphic Novel uitgelezen! Omdat ik Fokke & Sukke nou eenmaal erg komisch vind was ik ook nieuwsgierig naar Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke. Het vertelt het verhaal van het ontstaan van de succesvolle vogels zonder broek. Het is heel vermakelijk om te lezen hoe de drie studenten Reid, Geleijnse en Van Tol in hun Amsterdamse studententijd met Fokke & Sukke beginnen. Daarnaast is het ook nog eens erg mooi getekend. Jean-Marc van Tol laat met Fokke & Sukke maar een heel klein beetje van zijn tekentalent zien. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. En misschien zijn er wel meer Graphic Novels waar ik plezier aan kan beleven. Ik ga me er toch eens meer in verdiepen. Wie heeft er nog een goede tip voor een beginnende Graphic Novel lezer?
101
Milou van der Wil - Rood licht
Milou van der Wil - Rood licht
Ook bij de literaire thrillers heb je de grote drie. Saskia Noort, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. Maar de nieuwe generatie dient zich aan met Milou van der Will! Met gemak kan zij de strijd aan met de toppers van Anthos Literaire Thrillers. Rood licht is een echte literaire thriller waar heel veel lezers van zullen smullen en is echt spannend. Vooral voor ouders van jonge meiden is Rood licht akelig realistisch geschreven. Het boek draait om Roos en haar dochter Evie. Evie valt voor de charmes van een loverboy. Geen erg origineel thema, maar bijzonder knap uitgewerkt. Het boek is geschreven in korte hoofdstukken, waarbij Milou van der Will de spanning er steeds weer in weet te brengen met een twist in het verhaal. Een aangename verrassing dit boek. Het zou wel eens een enorme verkooptopper kunnen worden. Sjoerd Agterhof
102
M.O. Walsh - Uit het licht
M.O. Walsh - Uit het licht
Uit het licht is een prachtige vertelling vanuit de beleving van een puber, over een zeer heftig onderwerp! De hitte en de omgeving in het zuiden van de Verenigde Staten straalt je tegemoet. Wat een schitterend geschreven boek! - Jan Agterhof
103
David Sedaris - Van je familie moet je het hebben
David Sedaris - Van je familie moet je het hebben
Een boek dat al een aardige tijd op mijn stapeltje van nog te lezen boeken lag is Van je familie moet je het hebben van David Sedaris. Misschien komt dat omdat ik niet zo houd van boeken die 'hip' zijn om te lezen of omdat ik niet zo'n liefhebber ben van verhalen. Hoe dan ook, ik heb het nu gelezen en met heel veel plezier. Regelmatig heb ik moeten lachen om David Sedaris en zijn familie waar deze bundeling over gaat. En ik ben dus niet de enige die enthousiast is. Het omslag staat vol met quotes van bekende Nederlanders. Het blijkt de favoriete schrijver te zijn van niet alleen Sylvia Witteman (van Koken met Sylvia Witteman), maar ook van Aaf Brandt Corstius (van het Handboek voor de moderne vrouw), Johannes van Dam (van Dedikkevandam) , Paulien Cornelisse (van Taal is zeg maar echt mijn ding) en van Marc-Marie Huijbregts (heeft die ook boeken geschreven?). Ik sluit mij van harte aan bij Marc-Marie: 'Ik zeg niet snel: ";Dit moet je lezen";'. Sterker. Ik zeg nooit ";Dit moet je lezen";. Maar... Dit moet je lezen";.
104
Belinda Bauer - Rusteloos land
Belinda Bauer - Rusteloos land
Vorige week ben ik naar een feestavond van Uitgeverij A.W. Bruna geweest en daar was Belinda Bauer om haar boek Rusteloos land te promoten. Daar ben ik nieuwsgierig geworden naar dit boek. Het is een debuut en is genomineerd voor de Gold Dagger Award 2010, een prestigieuze prijs voor het spannende boek. Rusteloos land komt de eerste 100 pagina's kalm op gang. De twaalfjarige Steven graaft iedere dag op de Dartmoore (heidegebied in Zuid - Engeland) op zoek naar het 18 jaar eerder vermoorde broertje van zijn moeder. De waarschijnlijke seriemoordenaar is gepakt en zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op verschillende kinderen, maar de moord op Stevens oom heeft hij nooit bekend en het lichaam is nooit gevonden. Dan besluit Steven om de moordenaar te gaan schrijven. De spanning neemt gruwelijk toe als de moordenaar nog maar 1 ding wil: ontsnappen en terug naar de Dartmoore. Dan blijft het spannend tot het eind. Belinda Bauer heeft zich knap ingeleefd in de ranzige gedachtegang van een seriemoordenaar en de grillige denkwereld van kinderen. Het boek laat daarbij knap zien wat een kindermoord doet met een familie. Een aanrader.
105
Ángeles Caso - Tegen de wind in
Ángeles Caso - Tegen de wind in
Mijn decembertip Kippenvel kreeg ik bij het lezen van het laatste deel van TEGEN DE WIND IN. En tegen alle goede gewoontes in ga ik daar toch iets over vertellen: De Spaanse schrijfster van dit boek, Ángeles Caso, woont in Madrid en lijdt aan hevige depressies. São, een jonge immigrante uit Kaapverdië is haar huishoudster. Stukje bij beetje krijgt Ángeles het levensverhaal van São te horen. Het verhaal van een indrukwekkende vrouw die zich steeds weer weet te ontworstelen aan haar situatie en de moed en innerlijke kracht heeft om steeds weer overeind te komen. Ángeles begint zich ernstig af te vragen waar zij, in haar leven als verwende gefrustreerde westerse vrouw eigenlijk mee bezig is en besluit São’s ontroerende geschiedenis op te schrijven. Ángeles wint met dit boek de Premio Planeta 2009, de belangrijkste prijs van het Spaanstalig taalgebied. Ze besluit het flinke bedrag aan prijzengeld met São ‘de vrouw die mij haar leven uitleende’ te delen. En dit vormt het hoopvolle einde van dit indrukwekkende boek.
106
Ferdinand von Schirach - Misdaden
Ferdinand von Schirach - Misdaden
Wauw! True Crime en een literair genot het kan samengaan! Misdaden van Ferdinand von Schirach is geweldig geschreven. Ik wil meer! Helaas zijn het maar 11 verhalen, want als het er 111 waren geweest had ik ze ook allemaal verslonden. Ferdinand von Schirach schrijft over zijn eigen ervaringen als strafadvocaat in Berlijn. Hij observeert hoe zijn cliënten tot hun misdaad zijn gekomen. Zo schrijft hij over een man die na veertig jaar huwelijk een bijl pakt en zijn vrouw in stukken hakt, over een jongen die worstelt met kannibalistische neigingen en een suppoost die doordraait. Alle misdaden komen plotseling heel dichtbij.
107
Jussi Adler-Olsen - De vrouw in de kooi
Jussi Adler-Olsen - De vrouw in de kooi
Het eerste deel in de Serie Q van Jussi Adler-Olsen is meteen raak. Uitgeverij Prometheus zit gebakken met deze auteur. In De vrouw in de kooi maak je kennis met brigadier Carl Morck en zijn assistent Assad. Deze twee figuren maken het boek al tot een feest. Een prettige bijkomstigheid is dat het verhaal zelf ook goed in elkaar zit, absoluut spannend en soms zelfs wat luguber is. Er zitten elementen in het verhaal die niet helemaal geloofwaardig zijn (de vrouw in de kooi zit jarenlang eenzaam opgesloten onder de meest bizarre omstandigheden zonder dat ze gek wordt), maar dat doet helemaal niets af aan het feit dat het gewoon een heerlijke thriller is. De vrouw in de kooi smaakt direct naar meer schrijft de VN Detective en Thrillergids en niets is minder waar. Prometheus heeft dit eerste deel erg aantrekkelijk geprijsd, voor maar 1 tientje, zodat de stap om deze nieuwe Scandinavische schrijver te proberen maar heel klein is. Het tweede deel, De fazantenmoordenaars ligt ook al in de winkel en het derde deel in de serie Q komt al in oktober. Ik merk dat veel klanten dat prettig vinden, er zijn er zelfs bij die wachten tot het derde deel ook in de winkel ligt om ze dan alle drie aan te schaffen en in 1x door te kunnen lezen.
108
Joyce Maynard - Een lang weekend
Joyce Maynard - Een lang weekend
Een lang weekend is het eerste boek dat ik lees van de nieuwe imprint van A.W. Bruna; Orlando. Orlando is bedoeld voor vrouwen heb ik begrepen, maar dat weerhield mij niet om dit boek te gaan lezen. Orlando onderscheidt zich direct door de uitvoering van het boek. Achter in het boek zit een apart katern met een interview met de auteur en leesclubvragen. En wat aardig gevonden is, in de achterflap zit een boekenlegger die je eruit kunt halen. Ook leuk is dat er voorop het leesexemplaar dat ons werd aangeboden door de uitgever een sticker zit met 'Tip van Suzanne'. Dan weet je dat er in ieder geval iemand echt enthousiast over het boek is. Want het gebeurt nog zo vaak dat je een leesexemplaar krijgt aangeboden met een begeleidende brief met de tekst: 'Dit boek wordt u aangeboden door...', gevolgd door een kopie van de flaptekst en de mededeling dat men er 'prijs op stelt als je je leeservaring wilt delen'. Ik vind het altijd zoveel aantrekkelijker om een leesexemplaar te gaan lezen als iemand van de uitgeverij zijn enthousiasme wil delen. Al is het de schoonmaker, de vertaler, de stagiair of iemand van de marketingafdeling die even laat weten wat hij/zij van het boek vond en waarom wij het direct moeten lezen. Maar goed, dit is dus de Tip van Suzanne en nu ook de Tip van Sjoerd. Het is zo'n boek dat je meer en meer gaat boeien naarmate je verder in het boek bent. De hoofdpersonen gaan iedere bladzijde meer voor je betekenen. Ik sloeg het boek uiteindelijk dicht met vochtige ogen en een brok in mijn keel. Een lang weekend is nu verkrijgbaar voor maar 10 euro!
109
Ilja Gort - De vulkaan
Ilja Gort - De vulkaan
Frankrijk in een kaft. Dat is De vulkaan in het kort. Heb je zin in een lekker ontspannen boek en even helemaal op te gaan in een klein Frans dorpje dan zit je met de nieuwe Ilja Gort helemaal goed. Bij voorkeur te lezen met een goed glas wijn bij de hand.
110
Bernardo Fernandez - Drakenogen
Bernardo Fernandez - Drakenogen
Verschillende, naar het lijkt op zichzelf staande avonturenverhalen over enorme prehistorische dieren, komen bij elkaar in Mexicale in de ondergrondse Chinese stad La Chinesca. Daar komen de personages uit de verschillende in een razende vaart vertelde verhalen bij elkaar. De ontknoping is spectaculair en triest. Vooral omdat je ineens merkt dat je het boek al uit hebt. Want Drakenogen is een heerlijk boek, vol fantasie waar je je even helemaal in een andere wereld bevindt. Het is alleen zo jammer dat het zo dun is… Op het moment dat ik dit schrijf ligt het boek nog niet in de winkel. Ik heb een proef gelezen, maar heb op de beurs wel al gezien dat het boek heel mooi is vormgegeven. Ik hoop het boek veel te gaan verkopen, zal het waarschijnlijk zelf kado gaan geven en ga zeker ook een exemplaar voor mijn eigen boekenkast meenemen en het nog eens lezen. Het zal een beetje aanvoelen worden voor welke klanten dit boek een aanrader is en wie dit niet kan waarderen. De leeservaring deed mij een beetje denken aan boeken uit mijn jeugd vol fantasie en tegelijkertijd aan de boeken van de grote natuurvorsers. Alfred Russel Wallace meets Tonke Dragt… Ik denk dat ik het boek zowel ga neerzetten in de Young Adult kast als in de literaire hoek.
111
Jo Nesbo - Headhunters
Jo Nesbo - Headhunters
Wat een lekker boek is Headhunters! Ik was al overtuigd dat Nesbo bij de absolute top van de Scandinavische thrillerauteurs hoort, maar na lezen van Headhunters is er geen enkele twijfel meer mogelijk. Headhunters is een boek met een geweldig plot, echte spanning en heel veel humor. Qua humor deed het mij wat denken aan de boeken van Elvin Post. Maar blijft bij Post de spanning vaak wat achterwege, bij Nesbo is dat absoluut niet het geval. Headhunters gaat over een zelfingenomen Headhunter die op een uitgekookte manier kunst steelt bij zijn klanten. Dan doet zich de kans van zijn leven voor: een verloren gewaande Rubens komt op zijn pad. En daarmee begint de ellende.. De uitvoering van het boek vind ik prachtig. Het omslag is spierwit met slechts wat knalrode vallende rozenblaadjes. Totaal anders dan andere trillers en al helemaal herkenbaar als een Nesbo. En dat is belangrijk, want je hoeft een klant maar 1x een Nesbo te verkopen en hij is verkocht.
112
Ernest van der Kwast - Mama tandoori
Ernest van der Kwast - Mama tandoori
Nieuwsgierig geworden door het opvallende omslag heb ik Mama tandoori gelezen. Het omslag is voorzien van een buikbandje met een enthousiaste quote van Herman Koch. En ik vermoed dat ze bij het ontwerp van de cover ook gedacht hebben aan de megaseller van Herman Koch. Het diner heeft het inmiddels overbekende cover van een kreeft op een knalblauwe achtergrond, de cover van Mama tandoori is knalgeel met daarop een rode peper. Of het daardoor komt weet je natuurlijk nooit, maar het is opvallend dat het boek vanaf de eerste dag dat het in de winkel ligt makkelijk wordt opgepakt door de klant. En die worden niet teleurgesteld. Mama tandoori is een hilarisch boek over een bijzondere familie en vooral een knettergekke moeder. Het boek is gebaseerd op de familie Van der Kwast. Het is natuurlijk fictie, maar toch vraag ik me af hoe de relatie van Ernest met zijn familie is nadat het gepubliceerd is. Misschien kunnen we dat lezen in een volgende roman. Ik ben benieuwd. Mama Tandoori is nu verkrijgbaar for a very special price! € 12,50 Only for you!
113
Jens Lapidus - Snel geld
Jens Lapidus - Snel geld
Een nieuwe Zweedse trilogie van een auteur waarvan er in Zweden al miljoenen boeken zijn verkocht. Dat doet iedere boekverkoper direct denken aan de Millenium trilogie. Maar we zijn gewaarschuwd: Jens Lapidus is geen Stieg Larsson. Snel geld speelt zich af in Stockholm. Je maakt kennis met drie hoofdpersonen die geleidelijk in het verhaal samenkomen. Anders dan in veel andere thrillers is er geen advocaat, journalist of politieagent bij. JW is een student die aansluiting heeft gezocht bij de high society van Stockholm en de schijn probeert op te houden dat hij 1 van hen is. Mrado is een Joegoslavisch maffialid en Jorge ten slotte is een veroordeelde criminele latino. Het boek is geschreven in hele korte zinnen, waardoor je in het begin behoorlijk moet wennen, maar zo halverwege het boek komt de vaart er in. En inderdaad, Snel geld doet in niets denken aan de Millenium trilogie. Behalve dan misschien dat ik niet kan wachten tot het tweede deel vertaald is! Want als je het boek dichtslaat zijn de hoofdpersonen zo voor je gaan leven, dat je moet weten hoe het ze verder vergaat.
114
Charles den Tex - Spijt
Charles den Tex - Spijt
Ik moet altijd een beetje lachen om de discussies rond de term 'literaire thriller'. De liefhebbers weten heel goed waar literaire thriller voor staat. Een prima marketinglabel dat verder niet echt iets zegt over de literaire kwaliteit van het boek. En dat maakt de lezers ook helemaal niets uit, die willen gewoon een lekker boek. Dat thrillers aan de andere kant wel degelijk literair kunnen zijn, bewijst Charles den Tex weer eens met het korte verhaal Spijt. Spijt gaat over een man die in Frankrijk door zijn vrouw naar het station wordt gebracht. Voor een zakenreis denkt zij. Maar hij is van plan nooit meer terug te keren. Vanaf de eerste pagina is het genieten: 'Lang treinen staan te wachten, zilvergrijs en blauw, hun snelheid nog opgeborgen in hun vorm'. Het venijn zit, zoals dat bij een goed kort verhaal hoort, in de staart!
115
Jo Nesbo - De sneeuwman
Jo Nesbo - De sneeuwman
De sneeuwman was mijn eerste kennismaking met de boeken van Jo Nesbø. En het was een aangename kennismaking. Eerder heb ik vele exemplaren van De Roodborst van Nesbø verkocht, maar helaas niet zelf gelezen... Nu is de kennismakingseditie van dit boek niet meer leverbaar, maar ik heb goede hoop dat De Bezige Bij dit boek nog zal herdrukken. Want De sneeuwman is goed, erg goed zelfs. De schrijfstijl en natuurlijk de Scandinavische omgeving doen denken aan Mankell. Maar en dat vind ik een pluspunt, hier en daar is het boek echt spannend! Tot diep in de nacht las ik bij een heel klein lampje door omdat ik moest weten hoe het afliep. Toen ik het boek ten slotte dichtsloeg voelde ik mij in meerdere opzichten niet behaaglijk... De sneeuwman is een thriller om het ijskoud van te krijgen. Aanvulling 22 jan. 2011: De Sneeuwman is er nu in een editie voor maar 10 euro!
116
Lars Kepler - Hypnose
Lars Kepler - Hypnose
Mijn antwoord op de vraag is Lars Kepler een nieuwe Stieg Larsson is nee. Is Hypnose een lekkere thriller? Ja! Hypnose is een boek dat je vanaf de eerste letter niet meer los laat. Maar het mist de gelaagdheid van de Millenium trilogie om de vergelijkingen met Larsson te rechtvaardigen. Het knalrode buikbandje van Hypnose is natuurlijk wel een prima middel om deze onbekende auteur direct aan de man of vrouw te brengen. Want ik denk dat hypnose ook in de smaak zal vallen bij veel vrouwelijke thrillerlezers. Die andere Zweedse megaseller van dit moment Jens Lapidus raad ik vooral aan aan mannen. Hypnose is juist ook door het familiedrama in het verhaal een aanrader voor de 'literaire thriller' lezers. En dat buikbandje werkt dan prima om mensen een zetje te geven om het te kopen.
117
Stieg Larsson - Gerechtigheid
Stieg Larsson - Gerechtigheid
Het leek onmogelijk om in het laatste deel uit de triologie alle eindjes van het verhaal aan elkaar te knopen. Iedere andere schrijver was het waarschijnlijk niet gelukt. Stieg Larsson wel, wat weer een onwaarschijnlijk goed boek oplevert! Het is gewoonweg onmogelijk om het boek weg te leggen voordat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Na het lezen van Gerechtigheid blijf je achter met een treurig gevoel. Als je het boek namelijk hebt uitgelezen, wil je weten hoe het Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist verder vergaat. Er gaan geruchten dat er een nog onvoltooid vierde deel is achtergebleven van de overleden Stieg Larsson. Dit lijkt mij niet onwaarschijnlijk. De wereld die Stieg Larsson in de eerste drie delen van de Milleniumreeks heeft geschapen laat genoeg mogelijkheden over voor nog een verhaal. Hoe gaat het bijvoorbeeld verder met Blomkwist en Monica Figuerola? Wat gaat Salander verder met haar vermogen doen? En hoe is het de tweelingzus van Lisbeth verder vergaan? Ik zou het graag lezen!
118
Rik Launspach - 1953 (De Storm)
Rik Launspach - 1953 (De Storm)
Tot ik 1953 las heb ik mij nooit gerealiseerd wat een enorme ramp de watersnoodramp is geweest. Rik Launspach laat het heel dichtbij komen. Hij weet de feiten over de watersnoodramp te verwerken in een roman vol geschiedenis, familiedrama en vooral spanning. Het boek is met een enorme vaart geschreven, waardoor het bijna niet weg te leggen is. Het Algemeen Dagblad schreef ";;1953 heeft alle kenmerken van een bestseller";;. En dat klopt helemaal. Iedere boekverkoper die dit boek leest zal direct begrijpen dat hij/zij er stapels van gaat verkopen! Het zal mij verbazen als dit boek niet vele prijzen in de wacht gaat slepen, en aan ons boekverkopers is het nu om te zorgen dat de Publieksprijs daar ook bij is.
119
Philippe Claudel - Het verslag van Brodeck
Philippe Claudel - Het verslag van Brodeck
In Het verslag van Brodeck moet Brodeck een verslag maken over de komst en de moord op 'de Anderer'. Brodeck zit in een moeilijk pakket, zijn dorpsgenoten hebben de vreemdeling vermoord, hij is de enige man die er die avond niet bij was en hij moet het verslag schrijven... Het verslag van Brodeck is een indrukwekkend boek. Phillipe Claudel kreeg grote bekendheid met zijn boek Grijze zielen. Daarna zijn er nog enkele boeken van hem in het Nederlands vertaald waar ik erg van onder de indruk was. Dit boek is nog beter. De taal is prachtig, het verhaal boeiend en de thema's (holocaust, vreemdelingenhaat, anders zijn) zijn van alle tijden. Het verslag van Brodeck is een boek dat over vijftig of honderd jaar nog evenveel indruk zal maken als op mij vandaag. Een enorme aanrader voor iedere literatuur liefhebber!
120
Marcelo Figueras - Het lied van leven en dood
Marcelo Figueras - Het lied van leven en dood
Het lied van leven en dood van Marcelo Figueras is een boek dat niet snel spontaan wordt gekocht door mijn klanten. Veel mensen lijken niet te houden van een boek met het woord dood in de titel. Toch is het de moeite waard om dit boek te lezen. Het is geen boek dat je in 1 ruk uitleest, maar waar je wat langer van kunt genieten. Waarschijnlijk zullen er geen tienduizenden exemplaren verkocht worden van Het lied van leven en dood, maar voor veellezers die graag iets nieuws lezen is het een aanrader. Het is het verhaal van de reus Teo, de mooie vrouw Pat en haar dochter Miranda en van de kleurrijke bewoners van het dorp Santa Brigida. Het boek is fabelachtig, ontroerend, gek en vooral heel bijzonder.
121
Steve Toltz - Een fractie van het geheel
Steve Toltz - Een fractie van het geheel
Een debuut als Een fractie van het geheel lees je niet vaak. Het is hilarisch, gestoord en misschien wel geniaal. Niet voor niets was dit boek 1 van de genomineerden voor de Man Booker Prize 2008. Het knalrode omslag deed mij direct denken aan de verkooptopper De weg naar Calisto van Torsten Krol. En er zijn meer overeenkomsten. Beide auteurs zijn Australiers en beide boeken zijn geschreven in een heel eigen stijl. Daarmee houden de overeenkomsten wel op. Nee, toch niet. Beide boeken zitten vol gortdroge (Australische?) humor. Dan het verhaal. U gaat het boek waarschijnlijk zelf lezen, dus ik hoef het verhaal niet helemaal te verklappen. Ik kan het ook moeilijk samenvatten, maar het draait om de relatie tussen vader en zoon Dean. Een speciale rol speelt de broer van vader Martin Dean; Terry Dean. Terry Dean is een verknipte topcrimineel en seriemoordenaar die uitgroeit tot een Australische volksheld. Tot mijn verrassing las ik op de site Crimezone een nieuwsbericht over een echte Australische seriemoordenaar en schrijver. 'Hij noemt zichzelf een afvalverwerker en beschrijft in zijn boeken zijn gewelddadige carrière als moordenaar. In Australië draagt men Mark Brandon Read, alias Chopper, op handen.' Hoe bizar de belevenissen van de familie Dean ook zijn, de realiteit is niet veel minder bizar. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat het personage Terry Dean is geinspireerd op Chopper. Anyway; Een fractie van het geheel is een genot om te lezen. Het staat bomvol prachtige zinnen en taalvondsten. Heerlijk!
122
John Boyne - Het winterpaleis
John Boyne - Het winterpaleis
Na het lezen van De jongen in de gestreepte pyjama was ik niet van plan ooit nog iets van John Boyne te lezen. De lyrische reacties op het boekje heb ik nooit begrepen. Een scheet in het heelal als je het mij vraagt. Hoe hebben ze daar ooit een hele film van weten te maken? Toch ben ik Het winterpaleis gaan lezen, want een collega was er erg enthousiast over. En inderdaad heb ik Het Winterpaleis met plezier gelezen. Hoofdpersoon van het boek is de Russische boerenzoon Georgy Jachmenev. Door toeval krijgt hij de kans om zijn dorp te verlaten en de persoonlijke lijfwacht van zoon van de tsaar te worden. Nadat de tsaar is gevallen weet hij met zijn geliefde Zoya naar Londen te ontkomen. Op hoge leeftijd keren ze terug naar Sint Petersburg. Het Winterpaleis is een boek waar veel mensen van zullen genieten. Het is ontroerend, spannend en bovenal een boek dat je even in een heel andere wereld brengt. Daar komt bij dat de titel winterpaleis en de mooie besneeuwde afbeelding op het omslag misstaat niet in de Siberische winters van 2010 en wie weet 2011!
©2010 Boekhandel Jaspers site by Ferencik